naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Zeveneken krijgt zeven nieuwe eiken

wo 31 oktober 2018 om 08:00
De zeven oude eiken in het centrum van Zeveneken zullen worden gerooid voor de herinrichting van de N70. Na grondig onderzoek bleek dat ze die ingrijpende werken niet allemaal zouden overleven. De oude eiken worden vervangen door zeven nieuwe, inheemse eiken.

In 2019 wordt de N70 in Zeveneken volledig heraangelegd. Zo komen er veilige voet- en fietspaden, een nieuwe riolering en een nieuwe dorpskern. Met deze herinrichting willen we de verkeersveiligheid en leefbaarheid verbeteren in het centrum van Zeveneken.

Van bij het begin van dit project was duidelijk dat deze ingrijpende en zware wegen- en rioleringswerken een invloed zouden hebben op de acht oude bomen in de dorpskern (één linde en zeven eiken).

Daarom liet de gemeente tussen 2010 en 2018 drie boomonderzoeken uitvoeren naar hun overlevingskansen (alle rapporten kan je onderaan lezen). Het laatste onderzoek van oktober dit jaar bevestigde dat de meest oostelijke eik er slecht aan toe is en de andere bomen een matige gezondheid hebben. Bovendien zijn er een aantal beschermende maatregelen nodig om de eiken de kans te geven om de werken te overleven.

Nadien stelde de boomdokter zijn visie op de meest aangetaste eik nog bij. De impact van de werken zal te groot zijn om die te overleven. Daarom wordt deze eik beter vervangen door een nieuwe eik.

Na grondige analyse van de boomonderzoeken en na advies van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) – dat voert de herinrichting van de gewestweg N70 uit – besliste de gemeente om de zeven oude eiken te rooien en te vervangen door zeven nieuwe, inheemse exemplaren van ongeveer 40 cm omtrek en 8,5 meter hoog. De gemeente bekijkt nog welke maatregelen er nodig zijn om de oude linde te kunnen behouden.

Over de stabiliteit van de meest aangetaste eik – de meest oostelijke – is er twijfel. AWV zal een trekproef uitvoeren om na te gaan of de boom nu al zou kunnen omvallen. Ook voor de andere bomen kan er niet met zekerheid gezegd worden dat ze de werken zullen overleven, ondanks de voorgestelde maatregelen.

De kans bestaat dat één of meerdere eiken tijdens of na de werken toch sterven. We zouden dan jonge, kleinere bomen moeten heraanplanten tussen de oude en grote bomen. Dat zou niet enkel nefast zijn voor het groene uitzicht van de dorpskern, maar ook voor de pas uitgevoerde herinrichtingswerken.

Nieuwsoverzicht
n70 zeveneken

Openingsuren & contact

Openbare Werken

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 26
Fax
09 326 92 33
e-mail
openbare.werken@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

Lees meer artikels over