Snelheidszones in Lochristi

50

Tien jaar geleden stelde Lochristi een revolutionair verkeersvoorbeeld door de snelheidslimiet van 90 km/u af te schaffen. Anno 2021 is het tijd voor de volgende stap: zone 30 in de woonwijken en zone 50 op alle andere gemeentelijke wegen.

Door de nieuwe snelheidszones in te voeren, wil Lochristi een gemeente zijn waar wandelaars, fietsers, steppers en automobilisten zich veilig in het verkeer kunnen begeven. Dit is immers een van de zes beleidsdoelstellingen die het bestuur stelde bij het begin van de legislatuur: duurzame en veilige mobiliteit voor iedereen.

Met het invoeren van 30 km/u in de woonwijken en 50 km/u op de gemeentewegen kiest Lochristi voor een duidelijk snelheidsregime.
Jammer genoeg kon er nog geen akkoord bereikt worden met een aantal buurgemeenten waardoor in de Hoekstraat, Breestraat en Zevestraat voorlopig nog steeds 70 km/u gereden kan worden. De gesprekken hierover blijven lopende, maar intussen wordt het nieuwe regime wel al ingevoerd op alle andere gemeentewegen.

Gewestwegen

Aangezien de Antwerpse Steenweg, Denen, Lozen Boer, Dam, Kerkstraat, Slagmanstraat, Beerveldsebaan, Rivierstraat en Dendermondsesteenweg gewestwegen zijn, blijft hier 70 km/u van kracht. Momenteel zijn er nog geen plannen om ook hier de snelheid te verlagen.

Zone 30, belachelijk traag?

Veel breder gezichtsveld

Met 30 km/u heb je een veel breder gezichtsveld dan bij hogere snelheden. Zo zie je veel beter wat er links en rechts van je gebeurt en kun je op tijd reageren op mogelijke hindernissen. Bij 30 km/u heb je letterlijk en figuurlijk veel meer oog voor andere weggebruikers en verkleint je risico op een ongeval!

Je staat sneller stil

  • Met 30 km/u bedraagt de stopafstand op een droog wegdek 13 m (15 m op een nat wegdek).
  • Met 50 km/u bedraagt de stopafstand 27 m op een droog wegdek  (32 m op een nat wegdek).
  • Met 70 km/u bedraagt de stopafstand 45 m op een droog wegdek (55 m bij nat wegdek).

Grotere overlevingskansen bij een aanrijding

De overlevingskansen van een voetganger die met 30 km/u wordt aangereden zijn vier tot vijf keer groter dan bij een aanrijding met 50 km/u. Dat komt omdat de klap van de aanrijding veel harder is naarmate de snelheid stijgt.

Openingsuren & contact

Dienst Mobiliteit

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 97 70
Fax
09 326 92 33
e-mail
mobiliteit@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

De gemeentediensten zijn open op afspraak.