Fietsstraten in Lochristi

fietsstraat

Fietsen is tof, maar het is nog toffer in fietsveilige omstandigheden. In Lochristi zijn er momenteel vier fietsstraten: de Schoolstraat, Koning Boudewijnlaan, Koning Albertlaan en een stuk van de KPJ Triestlaan.

Fietsers zijn belangrijk voor Lochristi, want zij zijn een deel van de oplossing van het mobiliteitsprobleem. Ze nemen minder plaats in op de openbare weg én verplaatsen zich op een duurzame manier. Maar om meer mensen op de fiets te krijgen, moet er ook fietsvriendelijke infrastructuur zijn. Daar wil Lochristi op inzetten door fietsstraten in te voeren. De volledige Koning Boudewijnlaan, een stuk Schoolstraat en Koning Albertlaan vanaf de N70 tot aan de Koning Boudewijnlaan zijn daarom ingericht als fietsstraat. Ook een stuk van de KPJ Triestlaan in Zaffelare is fietsstraat.

In een fietsstraat is de auto te gast en is het verboden om fietsers in te halen. Een fietsstraat heeft dus als voordeel dat de fietser veel zichtbaarder is in het straatbeeld. Omdat auto’s achter de fietser moeten blijven, wordt de fietser niet verdrongen door auto’s die willen inhalen en kan hij zich veiliger verplaatsen.

Wat is een fietsstraat?

  • In een fietsstraat is het verboden om fietsers in te halen en moeten alle gemotoriseerde voertuigen dus altijd achter de fietsers blijven.
  • Fietsers gebruiken dus de volledige breedte van (hun deel) van de rijbaan.
  • In een eenrichtingsstraat gebruiken ze dus de volledige breedte van de rijbaan.
  • In tweerichtingsstraten gebruiken fietsers de rechterhelft van de rijbaan.
  • Fietsers mogen auto’s wél links inhalen.
  • Als auto’s stilstaan mogen fietsers ze ook langs rechts voorbijrijden.
  • De maximumsnelheid in een fietszone is 30 km/u voor alle weggebruikers.
  • Enkel prioritaire voertuigen (met sirene en zwaailicht) mogen fietsers inhalen.

Wat verandert er niet?

  • De verkeersregels blijven vanzelfsprekend van toepassing. Zo mag er bijvoorbeeld niet op het voetpad gefietst worden en blijft de voorrang van rechts gelden.
  • Hoffelijkheid is tweerichtingsverkeer: van de automobilist naar de fietser, maar ook omgekeerd. Toon als fietser ook respect voor de andere weggebruikers.

Slim op pad tijdens donkere dagen

In de donkerste periode van het jaar is zichtbaarheid extra belangrijk voor fietsers. Doe dus steeds je voor- en achterlicht aan als je op je fiets springt. Een fluovest is een aanrader om zeker opgemerkt te worden in het verkeer. Tijdens deze donkere dagen is het voor chauffeurs immers niet makkelijk om slecht verlichte fietsers op te merken. Ook een helm kan nooit kwaad.

Openingsuren & contact

Dienst Mobiliteit

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 97 70
Fax
09 326 92 33
e-mail
mobiliteit@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

De gemeentediensten zijn open op afspraak.