Starten als zelfstandige

Als startende ondernemer is het niet altijd makkelijk om de weg te vinden in de administratieve formaliteiten. We helpen je op weg.

  

Aan welke regelgeving moet ik voldoen om een onderneming te starten?

 • Het is verplicht een ondernemingsnummer te hebben. Dat nummer ontvang je als je je onderneming inschrijft bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO).
 • Het is verplicht een bankrekeningnummer te hebben voor je onderneming.
 • Het is verplicht een rechtsvorm of juridisch statuut te kiezen (bv. BV, VOF, Eenmanszaak). Iedere rechtsvorm heeft zijn voor- en nadelen en gaat gepaard met voorwaarden (bv. verplichte eigen inbreng).
 • Baat je een publiek toegankelijke plaats uit? Dan ben je verplicht een verzekering Objectieve aansprakelijkheid bij brand of ontploffing af te sluiten bij een verzekeringsagent.

  

Welke vergunningen heb ik nodig om een onderneming te kunnen starten?

 • Aangepaste omgevingsvergunning: Deze is verplicht aan te vragen als je een zaak wil starten waarbij het pand een functiewijziging nodig heeft.
  Bv. je wil een horecazaak opstarten in een pand dat vroeger een handelszaak was. Deze functiewijziging vraag je aan op het Omgevingsloket. De dienst ruimtelijke ordening van onze gemeente behandelt je vraag dan. In andere situaties hoef je geen bijkomende omgevingsvergunning aan te vragen.
 • Kleinhandelsvergunning: verplicht aan te vragen voor handelszaken met een oppervlakte groter dan 400 m²

  

Ik start een horecazaak heb ik dan nog bijkomende vergunningen nodig?

 • Brandveiligheidsattest: afhankelijk van de grootte van je zaak heb je meldingsplicht of een attest nodig.
  • o Is je handelszaak kleiner dan 100 m²? Dan ben je verplicht te melden bij de brandweer dat de brandveiligheidseisen kent. Deze melding doe je ten laatste 3 maanden na de opening je zaak. Je kan dit online doen via het e-loket van Brandweerzone Centrum.
  • o Is je handelszaak groter dan 100 m²? Je meldt aan de brandweer dat je de brandveiligheidseisen kent en je vraagt de brandveiligheidsattesten aan. Dit attest vraag je aan de Brandweerzone Centrum dienst Preventie. Doe dit ten minste 30 dagen voor de opening van de handelszaak. Zonder een brandveiligheidsattest kan een zaak niet openen.
 • Drankvergunning: Dit is verplicht voor handelszaken die alcoholische dranken verkopen. Je vraag de vergunning aan bij de gemeente. Het College van burgemeester en schepenen beoordeelt de aanvraag en kan eventueel bepaalde voorwaarden koppelen aan je vergunning (bv. toegestane openingsuren van de zaak)
 • Toelating voor het serveren van verse levensmiddelen: Verplicht aan te vragen bij FAVV.
 • Toelating voor het plaatsen van een terras op openbaar domein: Verplicht aan te vragen bij de gemeente.

  

Meer info

Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO): www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies

Openingsuren & contact

Lokale economie

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Tel.
09 326 88 00
e-mail
lokale.economie@lochristi.be

De gemeentediensten zijn open op afspraak.