naar inhoud

Heraanleg N70 in Zeveneken

di 3 maart 2020 om 08:00
In 2020-2021 wordt de N70 in Zeveneken heraangelegd. Hiermee willen we veiligheid en leefbaarheid verbeteren in de kern van Zeveneken.

Update 17/03/2020

Omwille van de coronaproblematiek schort Fluvius tijdelijk alle werkzaamheden op. Fluvius was bezig met voorbereidende nutswerken (geen wegeniswerken) en zal de werf veilig achterlaten.

De doortocht van de N70 in Zeveneken - het 2 km lange stuk vanaf de Zavel (Lochristi) tot een stuk vóór de Doorgangstraat (Lokeren) - wordt grondig heringericht. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), gemeente Lochristi, stad Lokeren en Aquafin slaan hiervoor de handen ineen. 

 • De bebouwde kom wordt afgebakend met een rotonde aan de Zavel en een middeneiland aan de kant van Lokeren.

 • Er komen veilige en comfortabele fiets- en voetpaden.

 • Het wegdek wordt vernieuwd in asfalt.

 • Waar mogelijk voorzien we extra groen.

 • De dorpskern aan de zeven eiken krijgt een volledige face-lift:

  • een nieuw verkeersplein met parkeerplaatsen

  • comfortabele busperrons

  • aandacht voor groen

Omdat de weg over de volledige breedte wordt aangepakt, leggen we tegelijk een gescheiden rioleringsstelsel aan. Het afvalwater van bijna 2.000 inwoners van Zeveneken, dat vandaag nog ongezuiverd in de natuur terechtkomt, wordt op de waterzuiveringsinstallatie van Lokeren aangesloten.

 

ACTUEEL!

In de loop van donderdag 5 maart verdwijnen de signalisatie en de betonblokken waardoor vanaf vrijdag 6 maart weer tijdelijk tweerichtingverkeer mogelijk is op de Gentse Steenweg (N70) en in Zeveneken-dorp (= heel het grondgebied van Lochristi).

Vanaf 9 maart starten werken in de Halve Dreef. De straat wordt niet afgesloten, maar hinder is mogelijk.

Vanaf maandag 23 maart (datum onder voorbehoud) is er op de Gentse Steenweg (N70) vanuit Lokeren opnieuw slechts eenrichtingverkeer mogelijk richting Lochristi tot aan de Drongenstraat. Vanaf de Drongenstraat is er dan nog steeds verkeer mogelijk in beide richtingen. Ook de Hoekstraat blijft dus bereikbaar.


Ook als er tweerichtingverkeer mogelijk is, blijft een rijstrook afgesloten en bevind je je in een werfzone. Respecteer altijd de signalisatie, hou je aan de snelheidsbeperking en heb aandacht voor de mensen die er aan het werk zijn!

 

Omleiding?

Autoverkeer volgt tot vrijdag 6 maart in beide richtingen een omleiding via de E17.

Van vrijdag 6 tot maandag 23 maart (o.v.) is er geen omleiding.

De bussen van De Lijn volgen t.e.m. donderdag 5 maart in beide richtingen een omleiding via Beerveldse Baan en Bastelare (zie plan onderaan deze pagina of via www.delijn.be). Voor de veiligheid van de reizigers zijn de haltes Zavel en Kerk in beide richtingen geschrapt. Zij worden verwezen naar de (tijdelijke) haltes Eikstraat, Sint-Elooistraat of Beerveldse Baan.

Vanaf vrijdag 6 maart volgen de bussen van De Lijn opnieuw (tijdelijk) hun normale trajecten.

 

Pendelbus

Het gemeentebestuur besliste om een gratis pendelbus (Begonia Reizen) in te leggen tussen Zeveneken en Lochristi die rijdt tijdens weekdagen. Lochristi trekt hiervoor een budget uit van 34.633 euro (excl. btw).

Meer info hierover lees je hier.

De pendelbus rijdt vanaf 16 maart tijdelijk niet meer omdat de bussen van De Lijn hun normale traject opnieuw volgen. Zodra de bussen van De Lijn opnieuw de omleiding moeten volgen, leggen we de pendelbus opnieuw in.

Meer info hierover lees je hier.

 

Handelaren

Gedurende de werken blijven de handelaars bereikbaar. Zelfstandigen en kleine ondernemingen die ernstige hinder ondervinden van wegenwerken voor de deur, kunnen genieten van een hinderpremie. Kom jij in aanmerking? 

 

Zeven nieuwe eiken

Van bij het begin van dit project was duidelijk dat deze ingrijpende en zware wegen- en rioleringswerken een invloed zouden hebben op de acht oude bomen in de dorpskern (één linde en zeven eiken).

Daarom liet de gemeente tussen 2010 en 2018 drie boomonderzoeken uitvoeren naar hun overlevingskansen (alle rapporten kan je onderaan lezen). Het laatste onderzoek van oktober 2018 bevestigde dat de meest oostelijke eik er slecht aan toe is. De impact van de werken zal te groot zijn om die te overleven.

Na grondige analyse van de boomonderzoeken en na advies van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) – dat voert de herinrichting van de gewestweg N70 uit – besliste de gemeente om de zeven oude eiken te rooien.

Over de stabiliteit van de meest oostelijke en meest aangetaste eik was er twijfel. Op 29/11/2018 voerde AWV een trekproef uit om na te gaan of de boom vóór de start van de werken zou kunnen omvallen. Volgens de meting zijn de wortels stevig genoeg om windstoten tot 151 km/u aan te kunnen, terwijl 118 km/u (12 Beaufort) als veilig wordt aanzien. Om misverstanden te vermijden, deze trekproef doet geen uitspraak over de stabiliteit van de aangetaste stam.

Op 18/12 werden de 7 eiken gerooid. De Vrijheidslinde blijft staan. Na de volledige heraanleg, in 2021, worden alle 7 bomen vervangen door nieuwe inlandse eiken van ongeveer 40 cm omtrek en 8,5 meter hoog.

 

Communicatie?

 • Aparte website: wegenenverkeer.be/zeveneken 
 • Informatiemarkt: op 11 juni 2018 vond een informatiemarkt plaats voor bewoners en handelaars. Onderaan deze pagina kan je alle informatiepanelen bekijken.
 • Infovergadering: op woensdag 6 november 2019 vond een informatievergadering plaats voor bewoners en handelaars. Onderaan deze pagina kan je de presentatie bekijken.
 • Werfkeet: vanaf woensdag 13 november 2019 kan je wekelijks terecht van 14u tot 15u in de werfkeet (Zavel) voor al jouw vragen, opmerkingen of klachten over de werken.
 • Bereikbaarheidsadviseur: bewoners en ondernemers kunnen bij hem terecht met vragen over hun bereikbaarheid tijdens de werken via bereikbaar.ovl@wegenenverkeer.be of 0476 72 22 57.
 • Nieuwsbrief: wil je op de hoogte gehouden worden van de werken, schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief!

Nieuwsoverzicht