naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Heraanleg N70 in Zeveneken

ma 31 mei 2021 om 09:00
In 2020-2022 wordt de N70 in Zeveneken heraangelegd. Hiermee willen we veiligheid en leefbaarheid verbeteren in de kern van Zeveneken. De werken hebben door het weer vertraging opgelopen waardoor ze pas in het voorjaar 2022 afgerond zullen zijn.

Deze wegenwerken worden uitgevoerd door het Agentschap Wegen en Verkeer. De recentste updates kan u lezen op: wegenenverkeer.be/werken/doortocht-zeveneken-n70

Hinder

De werken worden gefaseerd uitgevoerd, waarbij er in elke fase over de hele breedte van de weg gewerkt wordt. Dat maakt dat de zones waarin gewerkt wordt afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. Handelaars blijven steeds bereikbaar en zwakke weggebruikers hebben ook steeds doorgang. Fietsers moeten op bepaalde plaatsen de fiets aan de hand nemen.
Buiten de werkuren zijn de woningen, in de mate van het mogelijke, bereikbaar met de wagen. Omdat het om een werf gaat, is dit steeds op eigen risico. De aannemer zorgt ook steeds dat de woningen toegankelijk zijn voor de hulpdiensten.

De werken

De doortocht van de N70 in Zeveneken - het 2 km lange stuk vanaf de Zavel (Lochristi) tot een stuk vóór de Doorgangstraat (Lokeren) - wordt grondig heringericht. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), gemeente Lochristi, stad Lokeren en Aquafin slaan hiervoor de handen ineen. 

 • De bebouwde kom wordt afgebakend met een rotonde aan de Zavel en een middeneiland aan de kant van Lokeren.

 • Er komen veilige en comfortabele fiets- en voetpaden.

 • Het wegdek wordt vernieuwd in asfalt.

 • Waar mogelijk voorzien we extra groen.

 • De dorpskern aan de zeven eiken krijgt een volledige face-lift:

  • een nieuw verkeersplein met parkeerplaatsen

  • comfortabele busperrons

  • aandacht voor groen

Omdat de weg over de volledige breedte wordt aangepakt, leggen we tegelijk een gescheiden rioleringsstelsel aan. Het afvalwater van bijna 2.000 inwoners van Zeveneken, dat vandaag nog ongezuiverd in de natuur terechtkomt, wordt op de waterzuiveringsinstallatie van Lokeren aangesloten.

 

Omleiding?

 • Vanaf mei 2021 moet de lokale omleiding via Bastelare, Nieuwpoortstraat en Doorgangstraat gevolgd worden. Doorgaand verkeer neemt de omleiding via de E17.
 • De bussen van De Lijn volgen vanaf 28 september de omleiding.

  

Pendelbus

De pendelbus rijdt vanaf 28 september terug omdat de  bussen van De Lijn opnieuw de omleiding moeten volgen.

Het gemeentebestuur besliste eerder om een gratis pendelbus (Begonia Reizen) in te leggen tussen Zeveneken en Lochristi die rijdt tijdens weekdagen. Lochristi trekt hiervoor een budget uit van 34.633 euro (excl. btw).

Meer info hierover lees je hier.

 

Handelaren

Gedurende de werken blijven de handelaars bereikbaar. Zelfstandigen en kleine ondernemingen die ernstige hinder ondervinden van wegenwerken voor de deur, kunnen genieten van een hinderpremie. Kom jij in aanmerking? 

 

Zeven nieuwe eiken

Van bij het begin van dit project was duidelijk dat deze ingrijpende en zware wegen- en rioleringswerken een invloed zouden hebben op de acht oude bomen in de dorpskern (één linde en zeven eiken).

Daarom liet de gemeente tussen 2010 en 2018 drie boomonderzoeken uitvoeren naar hun overlevingskansen (alle rapporten kan je onderaan lezen). Het laatste onderzoek van oktober 2018 bevestigde dat de meest oostelijke eik er slecht aan toe is. De impact van de werken zal te groot zijn om die te overleven.

Na grondige analyse van de boomonderzoeken en na advies van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) – dat voert de herinrichting van de gewestweg N70 uit – besliste de gemeente om de zeven oude eiken te rooien.

Over de stabiliteit van de meest oostelijke en meest aangetaste eik was er twijfel. Op 29/11/2018 voerde AWV een trekproef uit om na te gaan of de boom vóór de start van de werken zou kunnen omvallen. Volgens de meting zijn de wortels stevig genoeg om windstoten tot 151 km/u aan te kunnen, terwijl 118 km/u (12 Beaufort) als veilig wordt aanzien. Om misverstanden te vermijden, deze trekproef doet geen uitspraak over de stabiliteit van de aangetaste stam.

Op 18/12 werden de 7 eiken gerooid. De Vrijheidslinde blijft staan. Na de volledige heraanleg, in 2021, worden alle 7 bomen vervangen door nieuwe inlandse eiken van ongeveer 40 cm omtrek en 8,5 meter hoog.

 

Communicatie?

 • Folder heraanleg N70: zie downloads onderaan deze pagina
 • Filmpje werken: de informatiemarkt van september 2020 werd door corona geannuleerd. Agentschap Wegen en Verkeer maakte een helder filmpje over de werken.
 • Informatiemarkt: op 11 juni 2018 vond een informatiemarkt plaats voor bewoners en handelaars. Onderaan deze pagina kan je alle informatiepanelen bekijken.
 • Infovergadering: op woensdag 6 november 2019 vond een informatievergadering plaats voor bewoners en handelaars. Onderaan deze pagina kan je de presentatie bekijken.
 • Bereikbaarheidsadviseur: bewoners en ondernemers kunnen bij hem terecht met vragen over hun bereikbaarheid tijdens de werken via bereikbaar.ovl@wegenenverkeer.be of 0476 72 22 57.
 • Nieuwsbrief: wil je op de hoogte gehouden worden van de werken, schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief!

Nieuwsoverzicht
n70 zeveneken

Openingsuren & contact

Openbare Werken

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 03
Fax
09 326 92 33
e-mail
openbare.werken@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

Onze gemeente- en OCMW-diensten zijn enkel open op afspraak!

Lees meer artikels over