naar inhoud

Heraanleg N70 in Zeveneken

ma 11 juni 2018 om 08:00
In 2021 wordt de N70 in Zeveneken heraangelegd. De steenweg en het centrum worden grondig heringericht en er wordt tegelijk een gescheiden riolering aangelegd. Hiermee willen we veiligheid en leefbaarheid verbeteren in de kern van Zeveneken.

Wat houden de werken in?

De doortocht van de N70 in Zeveneken - het 2 km lange stuk vanaf de Zavel (Lochristi) tot een stuk vóór de Doorgangstraat (Lokeren) - wordt grondig heringericht. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de gemeente Lochristi, de stad Lokeren en Aquafin slaan hiervoor de handen ineen. 

 • De bebouwde kom wordt duidelijk afgebakend met een rotonde aan de Zavel en met een middeneiland aan de kant van Lokeren.
 • Er komen veilige en comfortabele fiets- en voetpaden.
 • Het wegdek wordt vernieuwd in asfalt.
 • Waar mogelijk voorzien we extra groen.
 • De dorpskern aan de zeven eiken krijgt een volledige face-lift:
  • een nieuw verkeersplein met parkeerplaatsen
  • comfortabele busperrons
  • aandacht voor groen

Omdat de weg over de volledige breedte wordt aangepakt, leggen we tegelijk een gescheiden rioleringsstelsel aan. Het afvalwater van bijna 2.000 inwoners van Zeveneken, dat vandaag nog ongezuiverd in de natuur terechtkomt, wordt op de waterzuiveringsinstallatie van Lokeren aangesloten.

 

Zeven nieuwe eiken

Update 31/10/2018

Van bij het begin van dit project was duidelijk dat deze ingrijpende en zware wegen- en rioleringswerken een invloed zouden hebben op de acht oude bomen in de dorpskern (één linde en zeven eiken).

Daarom liet de gemeente tussen 2010 en 2018 drie boomonderzoeken uitvoeren naar hun overlevingskansen (alle rapporten kan je onderaan lezen). Het laatste onderzoek van oktober dit jaar bevestigde dat de meest oostelijke eik er slecht aan toe is. De impact van de werken zal te groot zijn om die te overleven. De boomdokter stelde voor om die te vervangen door een nieuwe eik. Ook de andere bomen hebben een matige gezondheid. Er zijn beschermende maatregelen nodig om hen de kans te geven de werken te overleven.

Na grondige analyse van de boomonderzoeken en na advies van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) – dat voert de herinrichting van de gewestweg N70 uit – besliste de gemeente om de zeven oude eiken te rooien.

Over de stabiliteit van de meest oostelijke en meest aangetaste eik is er twijfel. AWV zal een trekproef uitvoeren om na te gaan of de boom nu al zou kunnen omvallen. Ook voor de andere bomen kan er niet met zekerheid gezegd worden dat ze de werken zullen overleven, ondanks de voorgestelde maatregelen. De kans bestaat dat één of meerdere eiken tijdens of na de werken toch sterven. We zouden dan jonge, kleinere bomen moeten heraanplanten tussen de oude en grote bomen. Dat zou niet enkel nefast zijn voor het groene uitzicht van de dorpskern, maar ook voor de pas uitgevoerde herinrichtingswerken.

Daarom zullen de zeven oude eiken worden vervangen door zeven nieuwe, inheemse exemplaren van ongeveer 40 cm omtrek en 8,5 meter hoog. We bekijken nog welke maatregelen er nodig zijn om de oude linde te kunnen behouden.

 

Wanneer?

Begin 2021. Alles hangt af van hoe snel de procedures verlopen. Eenmaal de fasering van de werken gekend is, maken we hier alle informatie bekend.

 

Communicatie?

 • Aparte website: wegenenverkeer.be/zeveneken 
 • Informatiemarkt: op 11 juni 2018 vond een informatiemarkt plaats voor bewoners en handelaars. Onderaan deze pagina kan je alle informatiepanelen bekijken.
 • Bereikbaarheidsadviseur: bewoners en ondernemers kunnen bij hem terecht met vragen over hun bereikbaarheid tijdens de werken via bereikbaar.ovl@wegenenverkeer.be of 0476 72 22 57.
 • Nieuwsbrief: wil je op de hoogte gehouden worden van de werken, schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief!

 

Nieuwsoverzicht
n70 zeveneken

Openingsuren & contact

Openbare Werken

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 26
Fax
09 326 92 33
e-mail
openbare.werken@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

Lees meer artikels over