naar inhoud

Fietspaden Pauwstraat

do 5 januari 2017 om 10:00
We leggen nieuwe fietspaden aan in de Pauwstraat tussen Tomboslaan en Beerveldse Baan. We maken ook de rijbaan smaller en vergroten de zone 50 km/u. De Pauwstraat zal afgesloten zijn voor alle verkeer. De werken zullen duren tot juli 2018.

Wat houden de werken in?

Vanaf de wegversmalling aan Tomboslaan tot aan het kruispunt met Beerveldse Baan leggen we eenrichtingsfietspaden aan.

 • Tussen de wegversmalling aan Tomboslaan en het kruispunt met Poelinkstraat behouden we het bestaande fietspad, maar leggen we aan de overkant een nieuw fietspad aan (1,75m breed, rode beton).
 • Vanaf Poelinkstraat tot aan het kruispunt met Beerveldse Baan leggen we langs beide zijden nieuwe fietspaden aan (1,75m breed, rode beton).

De zone 50 km/u wordt groter en schuift op richting Beerveldse Baan tot net voorbij huisnummer 107.

In zone 50 km/u komen er verhoogd aanliggende fietspaden. In zone 70 km/u worden de fietspaden afgescheiden van de rijbaan met een haagje, behalve ter hoogte van huisnummers 131 en 168 (daar is er niet genoeg plaats voor een afgescheiden fietspad).

De rijbaan wordt versmald naar 5,6 m. In zone 50 km/u leggen we naast de rijbaan een greppel, in zone 70 km/u plaatsen we grasdallen van 40 cm breed. Dit zorgt voor een visuele versmalling, maar toch een veilige doorstroming van alle verkeersstromen.

Voor de aanleg van voldoende brede en veilige fietspaden langs beide zijden van de rijweg, is er extra ruimte nodig. Hiervoor worden de grachten verplaatst en een 100-tal populieren gekapt.

Na de werken zullen we op de beschikbare ruimte een 50-tal nieuwe zwarte elzen heraanplanten. Die bomen zijn een duurzame keuze: ze zijn een inheemse soort, groeien goed in een natte bodem (ze zullen tenslotte vlakbij grachten staan) en hebben minder onderhoud nodig.

Onderaan deze pagina kan je het ontwerp van deze werken in detail bekijken.

 

Wanneer?

De werken starten op 13 november. De werken zullen duren tot juli 2018 (zo'n 9 maanden).

Er wordt gewerkt in twee fases.

 • Fase 1 - van 13 november tot mei 2018: tussen het kruispunt met Poelinkstraat en Beerveldse Baan
 • Fase 2 - van juni tot juli 2018: tussen de wegversmalling aan Tomboslaan en het kruispunt met Poelinkstraat

 

UPDATE - 4 juni 2018
Door het slechte winterweer en technische problemen bij de verplaatsing van de grachten hebben de werken een drietal maanden vertraging opgelopen.

 • Fase 1 - nog tot 13 juli: fietspad noordzijde tussen het kruispunt met Poelinkstraat en Beerveldse Baan
 • Fase 2 - van 6 augustus tot oktober: fietspad noordzijde + tussen de wegversmalling aan Tomboslaan en het kruispunt met Poelinkstraat

 

Hinder?

 • Fase 1:
  De Pauwstraat zal afgesloten zijn voor alle verkeer tussen Poelinkstraat en Beerveldse Baan. Er is een omleiding via Denen (N70) en Beerveldse Baan.
  Ook fietsers volgen deze omleiding, net als de bussen van De Lijn. De halte Beervelde Baan wordt afgeschaft; reizigers worden verwezen naar de haltes Tomboslaan of Bastelare.
  In de werfzone is enkel plaatselijk verkeer (bewoners en bezoekers) mogelijk.

 • Fase 2:
  De rijbaan wordt niet afgesloten, maar aan de werkzone zullen we verkeerslichten plaatsen.

 

Budget?

1,05 miljoen euro, waarvan 325.000 euro subsidies

Nieuwsoverzicht