Het Agentschap Wegen en Verkeer en het lokaal bestuur Lochristi willen verandering brengen in de huidige onveilige situatie. We slaan de handen in elkaar voor een grondige herinrichting van Zaffelare-Dorp en Oosteinde (N449). En ook buurtbewoners, weggebruikers en verenigingen uit de buurt kregen inspraak. Het verslag van het participatiemoment op 25 april 2024 is nu beschikbaar.
Wat willen we realiseren?
Naar een fietsveilige en leefbare dorpskern
Tussen de kruispunten met Bosdam en de Kerkstraat willen we de gewestweg veiliger en aangenamer maken, met meer plaats voor voetgangers en fietsers. Waar mogelijk zorgen we ook voor meer groen. Ook het kruispunt Zaffelare-Dorp met de Kerkstraat nemen we onder handen. Dat is namelijk een belangrijk kruispunt, waar dagelijks heel wat leerlingen van basisschool de Weg-Wijzer passeren.
Een project met de buurt, voor de buurt
Een definitief ontwerp voor de vernieuwde gewestweg is er nog niet. Vooraleer we de plannen opmaken, willen we luisteren naar de buurtbewoners en weggebruikers. Wat vinden jullie belangrijk? We geloven namelijk dat de beste projecten er komen dankzij de kennis van de omgeving. Daarom besteden we veel aandacht aan participatie. Zo komen we tot een resultaat dat niet alleen technisch klopt, maar dat ook voldoet aan de wensen en noden van de buurt.
Ook de toekomst denkt mee
Als we zeggen dat we iedereen willen betrekken, dan bedoelen we ook echt iedereen. Dus ook de kinderen uit de buurt. In maart trok een klas van het vijfde leerjaar van basisschool de Weg-Wijzer naar de projectzone. Onder begeleiding van de organisatie Kind & Samenleving dachten ze mee over de toekomstvisie op de schoolomgeving. Hoe ervaren zij de gewestweg? En hoe en wanneer verplaatsen zij zich? Het is waardevolle input voor het ontwerp. Ook jongeren van de lokale jeugdbewegingen werden bevraagd.
Buurtwandeling op 25 april 2024
Een eerste participatiemoment vond plaats op donderdag 25 april 2024. We organiseerden toen een buurtwandeling. Tijdens deze wandeling bracht het projectteam samen met deelnemers uit de buurt de problemen en kansen van de projectzone in kaart. Iedereen kon ideeën voor oplossingen voorstellen. Het studieteam inventariseerde alle input en beloofde er zo goed mogelijk rekening mee te houden bij het opstellen van het ontwerp.
Het verslag van deze wandeling is ondertussen beschikbaar.
En verder?
Aan de slag
Onder meer op basis van de input van de bewoners gaan we nu aan de slag met het uitwerken van de eerste concepten voor de nieuwe weg. Tegen eind dit jaar willen we een voorstel in de vorm van een zogenaamde startnota klaar hebben. Hierin stellen we ons idee van hoe de nieuwe weg er kan uitzien voor. Met dit eerste voorstel willen we terug naar de bewoners komen om feedback te krijgen op de gemaakte keuzes. Dat zal in het voorjaar van 2025 zijn. Hierna sturen we bij en passen we aan tot het ontwerp helemaal goed zit. Eens afgeklopt kunnen we dit vertalen in technische plannen.
Groter geheel
De aanpak van Zaffelare-Dorp kadert binnen een groter geheel. Tussen Lozen Boer (N70) en de R4 (rotonde Cosmos), een afstand van meer dan 12 kilometer, willen Wegen en Verkeer en de gemeente Lochristi samen de fietspaden aanpakken. Deze nieuwe fietspaden in Zaffelare-Dorp zijn hier een onderdeel van. Daarnaast onderzoekt de gemeente Lochristi ook een verkeersveilige oplossing voor de Kerkstraat richting Desteldonk.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Op www.wegenenverkeer.be/lochristi bundelen we alle informatie over dit project. Hier kan je ook inschrijven voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes.