naar inhoud

Denk mee over de herinrichting van de Zaffelaarse dorpskern

wo 27 maart 2024 om 09:59
De dorpskern van Zaffelare is aan vernieuwing toe. Vandaag bestaat die uit veel verharding, onveilige fiets- en voetpaden, en weinig groen. Jij bent op 25 april van harte welkom om mee na te denken hoe het beter kan.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het lokaal bestuur Lochristi willen verandering brengen in de huidige onveilige situatie. We slaan de handen in elkaar voor een grondige herinrichting van Zaffelare-Dorp en Oosteinde (N449). En ook buurtbewoners, weggebruikers en verenigingen uit de buurt zijn van harte uitgenodigd om mee te denken.

Naar een fietsveilige en leefbare dorpskern

Tussen de kruispunten met Bosdam en de Kerkstraat willen we de gewestweg veiliger en aangenamer maken, met meer plaats voor voetgangers en fietsers. Waar mogelijk zorgen we ook voor meer groen. Ook het kruispunt Zaffelare-Dorp met de Kerkstraat nemen we onder handen. Dat is namelijk een belangrijk kruispunt, waar dagelijks heel wat leerlingen van basisschool de Weg-Wijzer passeren.

Een project met de buurt, voor de buurt

Een definitief ontwerp voor de vernieuwde gewestweg is er nog niet. Vooraleer we de plannen opmaken, willen we luisteren naar de buurtbewoners en weggebruikers. Wat vinden jullie belangrijk? We geloven namelijk dat de beste projecten er komen dankzij de kennis van de omgeving. Daarom besteden we veel aandacht aan participatie. Zo komen we tot een resultaat dat niet alleen technisch klopt, maar dat ook voldoet aan de wensen en noden van de buurt.

Buurtwandeling op 25 april

Een eerste participatiemoment kan je alvast in de agenda zetten: op donderdag 25 april organiseren we een buurtwandeling. Tijdens deze wandeling brengt het projectteam samen met deelnemers uit de buurt de problemen en kansen van de projectzone in kaart. Iedereen mag ook ideeën voor oplossingen voorstellen. Het studieteam inventariseert alle input en houdt er zo goed mogelijk rekening mee bij het opstellen van het ontwerp

We nodigen iedereen dan ook graag uit voor de wandeling. Bewoners, weggebruikers, verenigingen, ondernemers, ouders van schoolgaande kinderen… Iedereen is van harte welkom om zijn mening te laten horen! De wandeling start om 19 uur en duurt ongeveer een uurtje. Inschrijven kan via www.wegenenverkeer.be/lochristi.

Ook de toekomst denkt mee

Als we zeggen dat we iedereen willen betrekken, dan bedoelen we ook echt iedereen. Dus ook de kinderen uit de buurt. In maart trekt een klas van het vijfde leerjaar van basisschool de Weg-Wijzer naar de projectzone. Onder begeleiding van de organisatie Kind & Samenleving denken ze mee over de toekomstvisie op de schoolomgeving. Hoe ervaren zij de gewestweg? En hoe en wanneer verplaatsen zij zich? Het is waardevolle input voor het ontwerp. Later op de avond is er ook een sessie met enkele jongeren van de jeugdbewegingen.

En verder?

De aanpak van Zaffelare-Dorp kadert binnen een groter geheel. Tussen Lozen Boer (N70) en de R4 (rotonde Cosmos), een afstand van meer dan 12 kilometer, willen Wegen en Verkeer en de gemeente Lochristi samen de fietspaden aanpakken. Deze nieuwe fietspaden in Zaffelare-Dorp zijn hier een onderdeel van. Daarnaast onderzoekt de gemeente Lochristi ook een verkeersveilige oplossing voor de Kerkstraat richting Desteldonk.

Later dit jaar volgen nog verschillende werksessies en terugkoppelmomenten, zowel voor buurtbewoners, leerlingen als andere geïnteresseerden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op www.wegenenverkeer.be/lochristi bundelen we alle informatie over dit project. Hier kan je ook inschrijven voor onze gratis digitale nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes.

Nieuwsoverzicht
denk mee over de zaffelaarse dorpskern

Openingsuren & contact

Dienst Mobiliteit

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 97 70
Fax
09 326 92 33
e-mail
mobiliteit@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

De gemeentediensten zijn open op afspraak.

Lees meer artikels over