naar inhoud

Wat is een tijgermug en hoe ontkom je eraan?

ma 27 mei 2024 om 15:27
Een tijgermug is een soort mug die oorspronkelijk niet in België leefde. Heb je er een gespot? Maak dan een foto en meld je vondst.

Door import van sommige goederen is de tijgermug toch al 10 jaar te vinden in ons land. De tijgermug overleeft helaas sinds kort de winter. Dat wil zeggen dat de zoemende beestjes zich vestigen in ons land.

Hoe ziet de tijgermug eruit?

Het is een kleine zwarte mug die tussen de 4 à 5 mm groot is en niet groter dan 9 mm. Ze is kleiner dan de gewone huismug. Je herkent haar aan de witte streep op haar achterhoofd en rug en de vijf witte strepen op haar achterpoten. Het laatste deeltje van de twee achterpoten is volledig wit.

Is de tijgermug gevaarlijk?

Deze mug kan verschillende virussen overdragen die ziekten zoals dengue, chikungunya en zikakoorts veroorzaken. Op dit moment vormt de tijgermug in onze regio geen gevaar. Ze kan wel veel overlast veroorzaken doordat ze overdag bijt.

Wat kan je doen tegen de tijgermug?

De tijgermug is goed aangepast aan de stedelijke omgeving en legt haar eitjes in voorwerpen met stilstaand water. Enkele tips:

  • Giet stilstaand water weg.
  • Ververs water voor vogels en huisdieren elke 5 dagen.
  • Zet lege bloempotten, schaaltjes, containers, emmers, speelgoed en kruiwagens binnen of onder een afdak of draai ze om.
  • Dek regenwatertonnen af met muggengaas.

Vijvers, zwembaden of grotere volumes stilstaand water zijn geen ideale broedplaatsen voor de tijgermug en vormen dus geen probleem.

Wat moet je doen als je een tijgermug ziet? 

Neem een foto en maak een melding via www.MuggenSurveillance.be of via de gelijknamige app (android en iOS).

Meer info?

www.muggensurveillance.be/vermindering-van-demuggenpopulatie

Nieuwsoverzicht
Tijgermug

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 04
Fax
09 326 92 33
e-mail
milieu@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

De gemeentediensten zijn open op afspraak.