naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Lochristi koopt 27.000 stoffen mondmaskers aan

za 25 april 2020 om 12:49
Gisterenavond werd duidelijk dat mondmaskers een belangrijke rol zullen spelen de komende maanden. De gemeentelijke veiligheidscel besliste daarom om 27.000 stoffen mondmaskers aan te kopen, voor de gezondheid van alle burgers.

Nu de piek van de COVID-19-epidemie in ons land achter de rug is, heeft de overheid beslist om de strenge maatregelen met mondjesmaat te versoepelen. Mondmaskers spelen hierbij een belangrijke rol.

Het dragen van (zelfgemaakte) stoffen mondmaskers, op plaatsen waar veel mensen samenkomen (bv. openbaar vervoer, in supermarkten, …), wordt aangeraden. Alternatieven, zoals een sjaal, die mond en neus kunnen bedekken, worden ook toegelaten. Let op! Een mondmasker beschermt je niet tegen besmetting, het voorkomt alleen dat jij anderen besmet.

 

Lokaal

De veiligheidscel van Lochristi wou niet ondoordacht te werk gaan, en bekeek de afgelopen dagen alle mogelijke pistes en wachtte de instructies van de Nationale Veiligheidsraad af.

Deze voormiddag werd beslist om in te gaan op een groepsaankoop waar heel wat gemeenten uit het Meetjesland, maar ook Wachtebeke en Zelzate, op ingetekend hebben. Er werd een bestelling geplaatst van 27.000 stoffen maskers. Hierbij werd gekozen voor linnen maskers met linten i.p.v. elastieken, omdat deze een langere levensduur hebben. De bestelling wordt half mei verwacht, details over de verdeling volgen later.

 

Federaal

Op de nationale veiligheidsraad gisterenavond, kregen we o.a. te horen dat de overheid ernaar streeft om iedere Belg minstens één stoffen masker te geven. Er zullen ook twee filters per persoon verstrekt worden om in een masker van stof te stoppen.

 

Zelf aan de slag

In tussentijd kan je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan! Hiervoor is het belangrijk om de juiste stoffen (bv. katoen) en een goede en hygiënische werkwijze te hanteren. Op www.maakjemondmasker.be vind je het correcte patroon en handleiding, aanbevolen en goedgekeurd door FOD Volksgezondheid. Er circuleerden eerder al patronen, maar deze zijn minder getest en dus minder of zelfs helemaal niet veilig.

 

Wees solidair

Wees solidair met de zorgverleners en koop geen FFP2, FFP3 of chirurgische maskers. Deze zijn voorbehouden voor medisch personeel. Zo kunnen zij in veilige omstandigheden blijven werken.

Nieuwsoverzicht