naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Lochristi herdenkt 100 jaar Wapenstilstand

wo 31 oktober 2018 om 06:00
Op zondag 11 november vieren we het einde van de Eerste Wereldoorlog, 100 jaar geleden. In het hele land worden herdenkingen gehouden, ook in Lochristi!

Nationale Strijdersbond België

Lochristi

 • 9u Dienst voor de gesneuvelden en de overleden oud-strijders in de kerk.
 • 9.30u Vertrek naar het pleintje op de Kouter (Kouter - Oudstrijderslaan).
 • 10u Planten van een Vredesboom als officiële afsluiting van de herdenkingsperiode, korte toespraak, Last Post.
 • 10.30u Vorming van de 11-novemberstoet naar het monument der gesneuvelden.
 • 11u Hulde aan het monument, toespraak burgemeester en plechtigheid opgeluisterd harmonie Willen is Kunnen en kinderen van de lagere school.


Zaffelare

 • 9u Dienst voor de gesneuvelden en de overleden oud-strijders in de kerk.
 • 9.30u Plechtigheid aan het monument van de gesneuvelden, opgeluisterd door kinderen van de lagere school, korte toespraak, Last Post en bloemenhulde.

Beervelde

 • 11u Dienst voor de gesneuvelden en de overleden oud-strijders in de kerk.
 • 11.25u Vendelzwaaien.
 • 11.35u Korte toespraak.
 • 11.45u Voorstelling door kinderen van gemeenteschool Beervelde.
 • 12u Bloemenhulde aan monument van de oorlogsslachtoffers.


Zeveneken

 • 17u Plechtigheid aan het monument van de gesneuvelden, opgeluisterd door harmonie St.-Cecilia, naamaflezing, bloemenhulde, pastoraal moment, korte toespraak.
 • 17.20u Last Post op het ereveld
 • 17.30u Dienst voor de gesneuvelden en de overleden oud-strijders in de kerk.

Vredesboom

Net als honderden andere Vlaamse gemeenten ging ook Lochristi in op de vraag van de Vlaamse Overheid om een Vredesboom te planten op 11 november. Daarmee herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. In Lochristi wordt om 10u een winterlinde aangeplant op het buurtpleintje van de Bevrijdingslaan.

Oorlog en natuur

Bij de herdenking van de Groote Oorlog verwacht je niet meteen een natuurverhaal. Toch is het verband logisch, want ook de natuur draagt nog de sporen van wat 100 jaar geleden is gebeurd. Er is uiteraard het negatieve verhaal, van de bossen die zijn verdwenen, maar het is niet allemaal kommer en kwel. Bunkers doen nu dienst als overwinteringsplaats voor vleermuizen. En er zijn ook heel wat plaatsen waar kraters van toen in de loop der jaren zijn geëvolueerd tot poelen die vandaag de perfecte plek zijn voor zeldzame amfibieën, zoals de kamsalamander. De oorlog heeft dus op een vreemde manier ook gezorgd voor nieuw leven in de natuur.

 

’t Fazantenhof stelt tentoon

N.a.v. 100 jaar einde WOI vindt er op maandag 5 november van 14.30u tot 17u een voordracht plaats over Lochristi en het vliegveld van Oostakker tijdens WOI. In november kan je bovendien allerlei foto's komen bekijken van Lochristi uit die periode.


In 1917 bouwden de Duitsers een vliegveld op het grondgebied van Oostakker. Naast het eigenlijke vliegveld waren er ook een aantal specifieke gebouwen zoals vliegtuigloodsen, schuilplaatsen en posten voor luchtafweergeschut. Tom Ryckaert vertelt aan de hand van een collectie foto's en materialen graag over de rol van dit vliegveld in WOI en de rol van Lochristi als etappegebied in die jaren.

 

Belgian Brass

Ook de cultuurdienst draag haar steentje bij met een absoluut (en gratis) topconcert in de kerk van Hijfte op vrijdag 9 november om 20u.

Belgian Brass brengt muziek van alle tijden en genres en dit voor een zo ruim mogelijk publiek, maar op een artistiek verantwoorde manier en met topkwaliteit in het achterhoofd. Om dit te garanderen is het ensemble samengesteld uit topmuzikanten die als solisten verbonden zijn aan verschillende (symfonische) orkesten. Hierdoor kan Belgian Brass tot het uiterste gaan, zowel in de keuze van repertoire, als in het verleggen van grenzen qua virtuositeit en muzikaliteit. 


Tickets kan je reserveren via www.lochristi.be/tickets. Heb je extra hulp nodig, geef ons dan een seintje via 09 326 92 30 of cultuurticket@lochristi.be

Nieuwsoverzicht
Belgian Brass

Openingsuren & contact

Cultuurdienst

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 27
Fax
09 355 90 51
e-mail
cultuur@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur