naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Transmigranten langs snelwegparking Kalken/Beervelde

vr 14 september 2018 om 15:00
De gemeentes Lochristi en Laarne en hun politiezones hebben te maken met een stijgend aantal meldingen van transmigranten in de buurt van de snelwegparking Kalken/Beervelde langs de E17. De burgemeesters vragen aan de bevoegde overheden om dringend meer ontradende maatregelen te treffen.

De gemeentes Lochristi en Laarne en de politiezones Regio Puyenbroeck en Wetteren-Laarne-Wichelen hebben te maken met een stijgend aantal meldingen van transmigranten in de buurt van de snelwegparking Kalken/Beervelde langs de E17. De burgemeesters vragen aan de bevoegde overheden om dringend meer ontradende maatregelen te treffen.

De gemeentes Lochristi en Laarne en de politiezones Regio Puyenbroeck en Wetteren-Laarne-Wichelen hebben te maken met een stijgend aantal meldingen van transmigranten in de buurt van de snelwegparking Kalken/Beervelde langs de E17. De burgemeesters vragen aan de bevoegde overheden om dringend meer ontradende maatregelen te treffen. 

Vanuit het Brusselse Maximilliaanpark verplaatsen transmigranten zich dagelijks in de hoop om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Met de trein zakt een groot aantal onder hen af naar Gent waarbij sommigen dan doorreizen naar het station in Beervelde. Zij proberen dan - meestal te voet - via de N449 of kleinere wegen de omgeving van de snelwegparking ‘Kalken’ langs de E17 in de richting van Gent (op grondgebied van Beervelde) te bereiken. 

Recent kwam de problematiek van transmigratie in een stroomversnelling na de dodelijke incidenten in Jabbeke en Wetteren. In Wetteren vond begin deze week ’s nachts een vechtpartij plaats tussen transmigranten op de snelwegparking langs de E40 in Wetteren. Daarbij werd één transmigrant dodelijk neergestoken. Daarom besliste de burgemeester van Wetteren, in samenspraak met de politie, gouverneur en procureur, om de snelwegparking richting Oostende minstens drie maanden te sluiten. 

Hierdoor vrezen de burgemeesters van Lochristi en Laarne dat dit kan leiden tot een verhoging van het aantal transmigranten dat zijn toevlucht zal zoeken tot de snelwegparking Kalken/Beervelde langs de E17. In de pers werd nochtans vorig jaar aangekondigd dat dit de “best beveiligde parking van West-Europa” zou zijn. 

De burgemeesters van Lochristi en Laarne vragen daarom aan de bevoegde hogere overheden om dringend meer maatregelen te nemen. Die bijkomende maatregelen moeten ervoor zorgen dat transmigranten en mensensmokkelaars hun actieterrein niet verleggen naar de snelwegparking Kalken/Beervelde en dat deze parking een veilige rustplaats blijft voor de vrachtwagenchauffeurs. 

Er is dringend nood aan een verhoogde inzet van zichtbare private bewaking. Ook het aantal patrouilles van de federale wegpolitie moet sterk opgedreven worden. Dat zal een onmiddellijke positieve impact hebben op het onveiligheidsgevoel. De burgemeesters van Lochristi en Laarne vroegen daarnaast al aan de provinciegouverneur om desnoods de inzet van militairen te bepleiten bij de bevoegde ministers. 

De politiezones Regio Puyenbroeck ( Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke, Zelzate) en Wetteren-Laarne-Wichelen hebben niet de capaciteit om 24 uur op 24u in te staan voor de bewaking in en rond het station en de snelwegparking. De burgemeesters van Lochristi en Laarne willen bovendien dat de basispolitiezorg gegarandeerd blijft in alle gemeenten van de politiezones. 

Zowel beide burgemeesters als de korpschefs van de politiezones zijn bereid om constructief samen te werken met alle andere partners in de veiligheidsketen. Transmigratie is een Europees/mondiaal probleem en is een gedeelde verantwoordelijkheid.

 

Nieuwsoverzicht