naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Belastingaangifte indienen? FOD Financiën maakt het je gemakkelijk!

vr 6 april 2018 om 08:00
Vanaf mei start weer de jaarlijkse periode voor het indienen van jouw belastingaangifte. Kijk je met enige ongerustheid uit naar die periode? Dat is niet nodig. De FOD Financiën doet heel wat inspanningen om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken. Je hebt drie mogelijkheden.

1. Je krijgt een voorstel van vereenvoudigde aangifte

Dat is een brief met daarin alle fiscale gegevens die de FOD Financiën van jou kent, met meteen ook een simulatie van de belastingberekening. Opgelet: je ontvangt misschien jouw voorstel van vereenvoudigde aangifte online via MyMinfin.be. Dit komt omdat je vorig jaar jouw aangifte online hebt ingediend.

Zijn je gegevens juist en volledig? Dan moet je niets doen. Je zal jouw aanslagbiljet ontvangen met jouw belastingberekening op basis van de gegevens in dit voorstel.

Zijn je gegevens onjuist of onvolledig? Je bent verplicht om de FOD Financiën dat te melden. Je kan dit voorstel verbeteren via MyMinfin.be (Tax-on-web). Je kan ook het papieren antwoordformulier invullen en terugsturen. Na controle zal de FOD Financiën jouw aanslagbiljet met jouw belastingberekening opsturen.

 

2. Je vult zelf jouw aangifte in

Jouw aangifte gemakkelijk en snel invullen? Dat doe je online! Dat heeft heel wat voordelen: vooraf ingevulde gegevens, hulp bij het invullen, snellere behandeling van jouw aangifte, raming van de verschuldigde belasting met optimalisering…  Daarvoor log je in op MyMinfin.be. Dat is jouw eigen fiscaal dossier met daarin Tax-on-web. 

Hoe inloggen?

  • Met jouw elektronische identiteitskaart en een kaartlezer of een draadloze kaartlezer. Je hebt jouw pincode nodig. Ben je die vergeten dan kan je bij jouw gemeente een nieuwe pincode vragen met jouw PUK-code en jouw identiteitskaart. Ken je ook die niet, dan kan je online of bij jouw gemeente nieuwe codes vragen. Let op: dat duurt wel zo'n drie weken.
  • Met de ‘Itsme’-app op jouw smartphone. Je moet die maar één keer activeren. Vervolgens maakt je op jouw smartphone codes aan om in te loggen. 

Aangifte ingevuld?

Vergeet niet om die op te sturen door te klikken op ‘Bevestigen voor verzending’ en daarna op ‘Indienen’. Je dient een gezamenlijke aangifte in? Jij en jouw partner moeten beiden elektronisch handtekenen.

 

3. Je hebt hulp nodig om jouw aangifte in te vullen?

Heb je een vraag?
 
  • Raadpleeg de FAQ van FOD Financiën op www.fin.belgium.be
  • Contacteer het Contact center van FOD Financiën, via het formulier online of op 0257 257 57 (normaal tarief - elke dag beschikbaar van 8u tot 17u)
 
Je wil jouw aangifte laten invullen?

Experten van de FOD Financiën helpen je graag tussen 2 mei en 29 juni. Opgelet: je moet jouw identiteitskaart meebrengen. Kom je voor iemand anders? Breng dan ook een kopie van zijn of haar identiteitskaart mee en een volmacht.

-> Op afspraak in Lochristi
OF
-> Zonder afspraak in Gent

In het belastingkantoor van de FOD Financiën in Gent (Zuiderpoort, G. Crommenlaan 6, 9050 Ledeberg):
  • in mei: elke werkdag van 9u tot 12u
  • in juni: elke werkdag van 9u tot 15u (doorlopend)
Wie zich eerst aanmeldt, wordt eerst bediend. Kom bij voorkeur zo vroeg mogelijk in de maand mei om lange wachtrijen te vermijden.

In shoppingcentrum Gent Zuid (Wilsonplein 4, 9000 Gent):
  • Zaterdag 26 mei van 10u tot 18u
Wie zich eerst aanmeldt, wordt eerst bediend.
Nieuwsoverzicht