Woonzorgcentrum Sint-Pieter

Woonzorgcentrum Sint-Pieter biedt een ware ‘thuis’ aan haar 80 bewoners, waarbij het leven draait rond hún mogelijkheden. Wat kunnen ze nog? Wat willen ze nog?
En hoe kunnen wij, als team, samen met hun zorgen voor een mooie kwali-tijd?

In ons woonzorgcentrum bepalen de bewoners mee de sfeer in huis en de richting die we varen. De bewoners denken en werken mee en krijgen de ruimte om hun ideeën uit te voeren.

Het huis telt drie wooneenheden, vernoemd naar het bloemrijke verleden van onze gemeente:

  • Azalea
  • Begonia
  • Orchidee

Een cafetaria, een gezellige tuin met aangepaste banken, knusse zithoekjes op de verschillende afdelingen, de vele buren en een bruisend activiteitenaanbod zorgen voor een echte thuis.

Woonzorgcentrum Sint-Pieter ligt pal in de dorpskern van Lochristi. We bezoeken regelmatig de vele winkels en de wekelijkse markt omdat alles binnen loopafstand is. Voor verdere afstanden nemen we de duofiets om op pad te gaan.

Vlak voor onze deur ligt een bushalte en met de goede verbindingen in Lochristi is ons huis makkelijk bereikbaar voor bezoekers die van verder komen. Onze dichtste buur is het lokaal dienstencentrum ’t Fazantenhof. Daar vind je ons al eens in de cafetaria of als deelnemer aan een activiteit.

   

Onze troeven

Huiselijke sfeer

Nergens is het zo goed als thuis. Daarom beschouwen we iedere wooneenheid als een ‘thuis’ en nemen we ook gezamenlijk het huishouden op. Wie kan, helpt met het dekken van de tafels, doet het stof af, dekt het bed, geeft de planten water of bedeelt de post. In de zithoeken is plaats voor talloze gesprekken, soms met een traan, soms met een lach. Zijn we met vier? Dan leggen we een kaartje. We doen het vooral SAMEN, MET JOU!

Ruimte om jezelf te zijn

Samen verleggen we grenzen en geen idee is te gek. Wist je dat we samen met onze bewoners graag allerlei uitdagingen aangaan? Wedstrijden, challenges op sociale media, filmscènes naspelen … het kan allemaal.
Maar de basis blijft natuurlijk betrokkenheid, zorgzaamheid en verbondenheid, want een luisterend oor en een goede babbel, dat hebben we allemaal nodig.

De tuin en het dierenpark

Als bewoner geniet je van de rustgevende en therapeutische krachten van het omliggende groen. Vanaf de eerste zonnestraal vind je ons buiten. We maken een wandeling in de tuin, of zitten samen op het terras en wanen ons in Saint-Tropez. Onze tuin is voorzien van vlakke wandelpaden, zitbanken met ruimte voor rolstoelgebruikers, een aangepaste bewegingstuin … Aan de volière genieten we van de vele siervogels.

Voor de bewoners van de afdeling Orchidee is er een aparte, afgesloten tuin met moes- en kruidentuin. We verwennen onszelf regelmatig met een zelfgemaakte mojito, al dan niet alcoholvrij, en verse muntthee.

  

Culinaire kwaliteit

Ons keukenteam zorgt er voor dat de bewoners op culinair vlak niets te kort komen. Van de boterhammen ’s morgens over een lekkere, voedzame warme maaltijd ’s middags, vieruurtje tot het avondmaal: elke maaltijd is op maat van de bewoner. Allergieën, vleesvervangers, gemixt: ons team houdt er rekening mee. Op zondag mag het vanzelfsprekend wat meer zijn en uiteraard zijn er regelmatig feestmaaltijden zoals een zomerse barbecue, uitgebreid kerstmaal en een copieus ontbijtbuffet.

In de keuken staan hygiëne en voedselveiligheid centraal. Deze inspanningen werden ook opgemerkt door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat de keuken beloonde met het officiële Smiley-label in 2010. Dit officiële label stelt dat de keuken conform is met de voorschriften van voedselveiligheid. Dit omvat de strenge en specifieke hygiëne- en veiligheidsvoorwaarden voor grootkeukens, wat voor ons keukenteam een bijkomende uitdaging vormt die zij graag aangaat. De steun van onze cateringpartner Sodexo is dan ook van niet te onderschatten waarde. Bij elke controle werd dit label opnieuw toegekend. Momenteel mogen we dit keurmerk dragen tot eind 2022.

  

Wat doen we?

De bewoners worden omringd door een enthousiast team:

  • Verpleegkundig en verzorgend personeel ondersteunen de bewoners in de algemene dagelijkse en medische zorg.
  • Het paramedisch team verzorgt de revalidatie, stimuleert de mobiliteit en zelfstandigheid.
  • Het animatieteam staat in voor de zinvolle dagbesteding in huis.
  • Het keukenteam verzorgt de gevarieerde en evenwichtige maaltijden.
  • De onderhoudsploeg staat in voor het dagelijks onderhoud van het woonzorgcentrum.
  • De logistieke en administratieve medewerkers vormen de verbindende schakel tussen alle andere teams.

Allen samen zorgen we voor elkaars sociaal en emotioneel welzijn. We verbinden met elkaar, ontdekken elkaar, delen zowel de mooie als minder mooie momenten, geven ruimte aan jouw verhaal en schrijven vervolgens samen een nieuw verhaal.
Bij ons ben je vooral niet alleen, we zijn hier samen met jou.

   

Geen kortverblijf

We bieden geen kortverblijf aan. We verwijzen hiervoor graag door naar de collega's van woonzorgcentrum Sint-Eligius in Zeveneken. 

Openingsuren & contact

WZC Sint-Pieter - OCMW

adres
Bosdreef 5B9080 Lochristi
Tel.
09 355 51 37