Wat is een omgevingsvergunning?
De omgevingsvergunning vervangt en verenigt verschillende vergunningen:
- omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (vroegere stedenbouwkundige vergunning)
- omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (vroegere verkavelingsvergunning)
- omgevingsvergunning voor exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten (vroegere milieuvergunning)
- omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten (vroegere sociaal-economische machtiging)
- omgevingsvergunning voor het wijzigen van kleine landschapselementen of voor het wijzigen van vegetatie (vroegere natuurvergunning)
Heb ik een vergunning nodig?
Voor een aantal kleine werken is geen vergunning nodig of volstaat een melding. Je gaat dus best na of voor jouw activiteit een aanvraag nodig is.
Dat kan online
- voor stedenbouwkundige handelingen op de website van Vlaanderen
- Voor activiteiten rond milieu op de VLAREM-wegwijzer
Je kan ook langskomen op de dienst Ruimtelijke ordening in het gemeentehuis in Lochristi of het administratief centrum in Wachtebeke. Je maakt hiervoor best een afspraak via telefoon.
Hoe aanvragen?
Je dienst een aanvraag in bij het Omgevingsloket. Dat is een digitale toepassing van de Vlaamse overheid waar je een aanvraag digitaal kan samenstellen, indienen en opvolgen. Om een aanvraag in te dienen, heb je een kaartlezer, e-ID en je bijhorende pin-code nodig.
Daarna start een openbaar onderzoek en een adviesronde.
Procedure
Er zijn twee soorten procedures:
- De 'vereenvoudigde' procedure:
Deze procedure neemt 60 dagen in beslag. - De 'gewone' procedure – met openbaar onderzoek
Deze procedure neemt 105 dagen in beslag (120 dagen in geval een advies van de POVC vereist is). Deze termijnen worden in sommige gevallen verlengd met 60 dagen.
De termijnen beginnen steeds te lopen de dag na afgifte van de ontvankelijkheids- en volledigheidsverklaring of uiterlijk de dertigste dag na de datum waarop de aanvraag is ingediend.
Welke procedure van toepassing is, is afhankelijk van de aard van de aanvraag. Meer informatie over de procedures vind je op www.omgevingsloketvlaanderen.be.
Beoordeling dossiers
Inhoudelijke regels blijven voor beide sectoren (stedenbouw en milieu) afzonderlijk geregeld in de Vlaamse codex ruimtelijke ordening (VCRO) en het decreet algemene bepalingen milieubeleid (DABM) en Vlarem II.
De gemeente is in principe de vergunningverlenende overheid.
Uitzonderingen zijn:
- omwille van hun stedenbouwkundige impact: de zgn. Vlaamse en provinciale projecten
- omwille van hun milieu-impact: klasse 1-inrichtingen worden vergund door de provincie, ook wat betreft hun stedenbouwkundig aspect.
Bedrag
Je vindt het juiste bedrag in het reglement op de belasting op omgevingsvergunningen. Betalen kan via BE05 0910 0029 5675 met vermelding van jouw OMV-nummer.