naar inhoud

Zeveneken verwelkomt nieuwe eiken

za 18 december 2021 om 15:52
Vrijdag 17 december was het zover: Zeveneken kreeg haar eiken terug! Door de volledige heraanleg van de Gentse Steenweg (N70) moesten de oude bomen twee jaar geleden verdwijnen. Nu loopt die heraanleg naar zijn einde toe en kunnen zeven nieuwe eiken hun rechtmatige plaats voor de kerk terug innemen.

Door de coronapandemie konden we geen uitgebreid volksfeest organiseren. In plaats daarvan was er een ingetogen en poëtische ceremonie. Een klas van de Sint-Elooischool bezong de eiken met 2 liedjes. Vier leerlingen van de Eikenkring brachten zelfgeschreven elfjes. Tot slot droeg dorpsdichter Evarist Ganzelever speciaal voor de gelegenheid een gedicht op. Je kan de ceremonie herbekijken in deze video. We filmden ook de aanplant van de 7 eiken. 

Zeven eiken

De zeven eiken in het centrum van Zeveneken zijn niet zomaar bomen. Ze geven het dorp haar naam en behoren tot het collectief bewustzijn. De heraanleg van de Gentsesteenweg gingen de bomen nooit overleven. Daarom werd toen beslist de oude bomen te verwijderen en na de werken zo snel mogelijk nieuwe eiken terug te planten. Nu de werken ter hoogte van de kerk zo goed als klaar zijn en het plantseizoen is aangebroken kon Agentschap Wegen en Verkeer zeven nieuwe inheemse zomereiken planten.

Planten met zorg

Het zijn ook al meteen relatief robuuste bomen met een omtrek van ongeveer 45 cm onderaan de stam. Aan het planten van de nieuwe bomen is er heel wat zorg besteed. Een gecertificeerde ETT'er (European Tree Technician) gaf de groeiplaatsinrichting vorm en superviseerde de aanplant van de bomen. De grond in het volledige plantvak werd vervangen door bomenzand (onderste laag - mogelijks contact met grondwater) en bomengrond (bovenste laag - rijker aan voedingsstoffen). Verder zal de zone achter de kerkmuur onthard worden om een groter volume grond per boom te krijgen.

Opening in het voorjaar
De werf op de Gentse Steenweg loopt intussen voort. Door problemen met de bemaling van het grondwater en het vele regenweer is de voorziene einddatum van kerstmis niet gehaald. Het Agentschap Wegen en Verkeer mikt nu op de maand maart om alle werken af te ronden. Op dat moment zal een feestelijke opening voorzien worden waarbij hopelijk het hele dorp kan betrokken worden.

Nieuwsoverzicht