naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Veilig reizen binnen de EU

do 8 juli 2021 om 00:00
Deze zomer kan je opnieuw vrij en veilig reizen binnen de Europese Unie. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijft sterk afgeraden. Met onze checklist vertrek je goed voorbereid op reis.

Controleer de maatregelen in het land van bestemming en de doorreislanden

Landen zijn vrij om voorwaarden op te leggen. Reis je met de auto? Lees dan ook de voorwaarden voor de landen waar je doorrijdt. Alle maatregelen vind je op https://reopen.europa.eu/nl. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Je huisarts, de gemeente of het vaccinatiecentrum kunnen je hierin niet begeleiden.

  

Vraag een Europees digitaal coronacertificaat aan

Dit certificaat wordt vanaf 1 juli in alle EU-landen gebruikt en kan je krijgen

  • Twee week na je volledige vaccinatie.
    Opgelet: De meeste Europese landen aanvaarden het certificaat niet als je nog maar deels gevaccineerd bent.
  • Als je een negatieve PCR-test aflegt
  • Als je recent genezen bent van corona

3 manieren om je Corona certificaat te krijgen:

Download of print het certificaat af voor vertrek. 

Meer informatie? www.vlaanderen.be/covid-certificaat 

  

Doe, indien nodig, een PCR-test

Afhankelijk van je bestemming heb je een PCR-test nodig of niet. Ook als je volledig gevaccineerd bent, kan een land zo’n test eisen. Controleer hoe oud de test mag zijn in het land van je bestemming en plan hem tijdig in! 

Ben je nog niet (volledig) gevaccineerd? Of ontving je wel je tweede prik, maar zijn er nog geen 2 weken verstreken sinds je laatste prik? Dan heb je recht op 2 gratis PCR-testen. Die gratis testen kan je aanvragen en krijgen van 1 juli tot 30 september. 

Hoe vraag ik een gratis test aan?

Dat doe je via het overheidsportaal www.mijngezondheid.be. Inloggen kan met je identiteitskaart of de itsme-app. Je ontvangt een activatiecode, waarna je meteen een gratis afspraak kan maken in een testcentrum naar keuze. Let op: de code is maar tien dagen geldig.

Waar?

Op de website van ELZ Scheldekracht vind je waar je terecht kan voor zo'n test. Je hoeft niet eerst langs een arts voor een voorschrift.

Wanneer?
Hou bij het maken van je afspraak rekening met het tijdstip waarop je aankomt op je vakantiebestemming. Een PCR-test is geldig tot maximaal 72 uur na afname. Let op, het labo heeft ook tijd nodig om de test te verwerken. Je kan jouw certificaat raadplegen op www.mijngezondheid.be of via de app CovidSafeBe.

   

Vul na je vakantie het PLF in en ga eventueel in quarantaine

Vul steeds het Passenger Location Form in en controleer de kleurcode van je reisbestemming op www.diplomatie.belgium.be. Afhankelijk van de kleurcode van je reisbestemming moet je in
quarantaine.

Meer informatie lees je op de website van ELZ.

Nieuwsoverzicht