naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Waarom zijn de opcentiemen op onroerende voorheffing verhoogd?

vr 28 augustus 2020 om 10:06
Lochristinaren met een eigendom in onze gemeente ontvingen de afgelopen week hun aanslagbiljet met de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Het te betalen bedrag ligt een stuk hoger dan de vorige jaren. Hoe komt dit nu? We leggen het je hieronder uit.

Verhoging aanslagvoet

In het meerjarenplan kozen we ervoor om de opcentiemen op de onroerende voorheffing te verhogen naar 850. Deze verhoging is noodzakelijk voor 2 redenen:

  • De financiële toestand van de gemeente in de toekomst gezond te houden;
  • Lochristi verder te laten uitgroeien tot een moderne gemeente.

Dit werd goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van maandag 23 december 2019. Het volledige verslag van de gemeenteraad kan je lezen via deze link.

    

Een financieel gezonde en modernere gemeente

De financiën van onze gemeente zijn nog steeds gunstig. Dat blijkt uit de rekeningen van 2018 en 2019. Maar volgens de prognoses daalt het financiële overschot jaar na jaar. Deze trend zal op langere termijn alleen maar aanhouden. Daarnaast kent Vlaanderen al een aantal jaren extra taken toe aan de gemeenten zonder dat we hiervoor in verhouding meer middelen ontvangen. Ook onze bijdrage aan politie, brandweer, IDM… schiet de komende jaren de lucht in. Daarnaast willen we ook investeren in de toekomst: Uyttenhove, Lodejo, een nieuwe vleugel van het woonzorgcentrum, rioleringswerken en fietspaden, inzetten op verduurzaming en vergroening ...

   

Lasten onder het Vlaamse gemiddelde

Ondanks deze verhoging blijven de fiscale lasten in Lochristi – gemiddeld gezien – nog steeds laag en onder het Vlaams gemiddelde. In onderstaande tabel maken we de vergelijking met de provincie en Vlaanderen. Hieruit blijkt dat:

  • de tarieven van de aanvullende personenbelasting en de onroerende voorheffing lager liggen dan het Provinciaal en Vlaams gemiddelde;
  • Lochristi minder middelen per inwoner ontvangt uit het gemeentefonds (middelen die wij krijgen van Vlaanderen);
  • Lochristi een vrij lage schuldenlast heeft.

   

Jaar 2018
gemeente en OCMW
Lochristi Provincie

Gewest

Bedrag/inwoner uit het gemeentefonds 171 euro 259 euro 271 euro
Aanvullende personenbelasting 6,9% 7,45% 7,32%
Onroerende voorheffing 850 874 906
Schuld/inwoner 355 1.043 1.112

Bron: studie Belfius individueel financieel profiel gemeente Lochristi 2019

    

Slank lokaal bestuur

Het is de bedoeling om de fiscale lasten laag te houden en het overheidsapparaat slank te houden. De personeelskost blijft de grootste last in elke gemeente. Lochristi werkt in vergelijking met de provincie en Vlaanderen met een laag aantal personeelsleden.

   

Personeel per 1.000 inwoners (2019) Lochristi Provincie Gewest
Gemeente 4,8 6,6 6,8
OCMW 3,6 6,2 5,1

Bron: studie Belfius individueel financieel profiel gemeente Lochristi 2019



Nieuwsoverzicht