naar inhoud

Oproep: neem deel aan studie over verlies van naaste door coronavirus

wo 29 april 2020 om 10:10
Afscheid moeten nemen van een dierbare is erg moeilijk. Wanneer dat ten gevolge van COVID-19 is, maakt dat het enkel nog complexer. Het onverwachte karakter, in combinatie met de strenge quarantainemaatregelen, laten weinig ruimte om dat laatste moment samen te beleven.

Niet enkel heeft de coronacrisis een impact op ons dagdagelijks leven, ook het afscheid nemen van een dierbare wordt (ernstig) bemoeilijkt. Ongeveer 6.000 landgenoten zijn overleden t.g.v. COVID-19. Dit aantal zal enkel nog toenemen.

Het UZGent wil onderzoeken hoe nabestaanden van een persoon overleden t.g.v. COVID-19 de rouw- en afscheidsperiode beleven nu een aantal zaken (afscheid nemen, groeten van het lichaam, deelname aan een afscheidsviering etc.) niet meer vanzelfsprekend zijn. Door het in kaart brengen van hun psychosociaal welbevinden, noden en rouwproces wil UZGent inzichten verwerven om betere adviezen te kunnen formuleren rond rouwzorg tijdens een pandemie.

Daarom is UZGent op zoek naar eerste- en tweedegraads familieleden die hun ervaringen aan de hand van een vragenlijst willen delen op 4 verschillende tijdstippen: de periode kort na het overlijden en 2, 7 en 13 maanden na het overlijden van het familielid.
De studie is vooral gericht aan de partner/echtgenoot, ouder, kind (al dan niet geadopteerd), broer of zus, grootouders en kleinkinderen van de overledene.

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten en kan digitaal of op papier gebeuren.

  • Start de vragenlijst meteen door op de volgende link te klikken: https://is.gd/UZGentCOVID19 
  • Contacteer ons via rouwcovid19@uzgent.be of 09 332 23 56 (elke werkdag tussen 8.30u en 17u) om zo snel mogelijk de vragenlijst (met gefrankeerde retourenvelop) te ontvangen.
Nieuwsoverzicht