naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vermijd schoorsteenbrand

ma 13 november 2017 om 06:00
Niets zo gezellig als een knetterend haardvuur op een koude winteravond. Maar het is niet zonder gevaar, tenminste als je jouw schoorsteen niet regelmatig laat controleren of goed onderhoudt. Want dan hoopt roet zich op tot een teerachtige massa aan de schouwwanden. Hierdoor kan brand ontstaan.

10 tips!

  1. Goed onderhoud is belangrijk. Laat een erkend vakman jaarlijks je schoorsteen vegen en vraag een attest. Bij gas is dat tweejaarlijks.
  2. Ga na of je aan bepaalde wettelijke verplichtingen moet voldoen; brandverzekeringen en lokale politiereglementen kunnen een onderhoud verplicht opleggen.
  3. Laat een vakman de schoorsteen ook controleren op loszittende delen, scheuren en lekkages.
  4. Zorg voor voldoende trek in de schoorsteen. Dit kan je doen door een trekkap te voorzien. Die kap zorgt ervoor dat de rookgassen uit de schouw worden getrokken.
  5. Zorg er ook voor dat vogels zich niet kunnen nestelen in de schouw door middel van een kraaienkap. Als je schoorsteen verstopt geraakt, of niet genoeg trek krijgt, dan loopt je kans op een koolstofmonoxidevergiftiging (CO).
  6. Gebruik de juiste brandstof voor je kachel. Verbrand dus geen afval in je kachel, maar enkel de brandstoffen die toegelaten zijn zoals hout en kolen.
  7. Stook alleen onbehandeld, droog en natuurlijk hout in de kachel.
  8. Zorg voor een emmer met zand naast de openhaard om een eventuele brand te kunnen doven.
  9. Blus nooit met water! Er ontstaat dan namelijk enorme stoomvorming met kans tot een explosie.
  10. Schouwbrand? Je herkent dit aan het loeiend geluid in het rookkanaal. Doof snel het vuur in de haard met zand. Sluit direct hierna de schoorsteenklep en luchttoevoer van de kachel, of bij een open haard de deurtjes. Bel de hulpdiensten.
Nieuwsoverzicht
Vermijd schoorsteenbrand

Openingsuren & contact

112

adres
Koning Albertlaan 219080 Lochristi
Tel.
0477 25 65 85
e-mail
info@112-lochristi.be