Brandweerzone Centrum

Slideshow active dia 1 van

foto Brandweer

Brandweer

Op 1 januari 2015 is ‘Brandweerzone Centrum’ officieel van start gegaan. Zone Centrum groepeert nu 8 brandweerkorpsen voor de bescherming van 18 gemeenten: Assenede, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Evergem, Gavere, Gent, Lochristi, Lovendegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Nazareth, Oosterzele, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate en Zulte.

 

Snel, sneller, snelst

Dankzij deze schaalvergroting moet de brandweer bij een dringende interventie geen rekening meer houden met gemeentegrenzen. Dat wil zeggen dat niet noodzakelijk het korps van de eigen gemeente langskomt, maar wel de ploeg die er het snelste kan zijn. Je zal dus nog sneller en beter kunnen rekenen op de brandweer.

 

E-loket

Voor dringende hulpverlening (je huis staat in brand of er is een zwaar ongeval gebeurd met slachtoffers) bel je naar het nummer 100 of 112.

Indien het niet dringend is, kan je gebruik maken van het e-loket waar je wespennesten, storm- en waterschade kan melden. Je vult jouw contactgegevens in en de gegevens over het incident zelf (bvb. waar het wespennest zich bevindt). De melding komt meteen terecht in de takenlijst van de brandweer terwijl de telefoonlijnen 100 en 112 vrij blijven voor noodoproepen.

 

Nieuwe tarieven

Met de overstap naar de nieuwe brandweerzone zijn ook de tarieven voor brandweertussenkomsten aangepast, zodat deze in alle gemeenten binnen de zone gelijk zijn. Deze aanpassing van de tarieven gebeurde onder andere op basis van de wetgeving over de minimale middelen die bij een interventie ter plaatse moeten komen. In een nieuw retributiereglement (onderaan deze pagina) is vastgelegd waarvoor er gefactureerd wordt en wat de tarieven zijn.

Onderaan deze pagina vind je ook de facturatiefolder ‘Wij helpen u graag maar niet alles kan gratis’ met een overzicht van de klussen waarvoor de brandweer vaak wordt opgeroepen, en of deze al dan niet te betalen zijn.

De wettelijke opdrachten van de brandweer (vastgelegd bij KB van 10 juni 2014), zoals het blussen van brand of het bevrijden van een slachtoffer na een verkeersongeval, zijn in principe gratis. Daar betaal je immers belastingen voor. Voor een aantal andere wettelijke taken, mag de brandweer wel factureren. Zo kost het verdelgen van een wespennest voortaan 40 euro.

Voor andere tussenkomsten van de brandweer, die ook door andere dienstverleners kunnen worden gedaan (bv. een slotenmaker), worden er wel facturen opgemaakt. Voor tussenkomsten die niet tot de wettelijke taken van de brandweer behoren, is dat zelfs verplicht. Zo worden er door de brandweer dus facturen opgemaakt voor zaken als het stilleggen van een alarm, het opvissen van materiaal uit het water, het verwijderen van vogelnesten uit een schouw, enz. De brandweer doet het met de glimlach… maar niet gratis.

 

Dringend hulp nodig, bel 100 of 112

Het noodnummer blijft ongewijzigd: voor dringende hulpverlening (brand of medische hulpverlening) belt u naar het nummer 100 of 112.

Openingsuren & contact

Brandweerzone Centrum

adres
Roggestraat 709000 Gent
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 268 88 99
Fax
09 268 88 43
e-mail
info@brandweerzonecentrum.be