naar inhoud

Coronavirus: extra maatregelen - update 18/03

wo 18 maart 2020 om 08:56
De hogere overheid neemt nieuwe maatregelen om kwetsbare groepen te beschermen en de verspreiding van het coronavirus in te perken en te vertragen.

De federale regering wil de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk afremmen. Zo wil men kwetsbare personen (65+, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …) beschermen en de goede werking van onze gezondheidszorg garanderen. We moeten extra aandacht hebben voor sociale hygiëne en een mix van verschillende leeftijden moet worden vermeden.

Vind je geen antwoord op jouw vragen op deze pagina? Neem dan eerst even een kijkje naar de veelgestelde vragen die je hier kan raadplegen.

Krijg je graag de recentste info zelf meteen binnen? Schrijf je in op BE-alert: www.be-alert.be/nl 

 

Nationale maatregelen t.e.m. 5 april - update 18/03

 • Iedereen blijft verplicht thuis om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden.
  • Uitzonderingen 
   - naar het werk gaan;
   - essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen);
   - lichaamsbeweging in de buitenlucht. Dit is toegestaan en zelfs aanbevolen. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Ook uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren.
   - Samenscholingen zijn niet toegestaan.

 • Bedrijven zijn - ongeacht hun omvang - verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering.
  • Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten.
  • Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd; in geval van niet naleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.
  • Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.

 • Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels.
  • Daarnaast zal de toegang tot supermarkten worden gereguleerd, met een beperking tot een specifiek aantal klanten (1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten).
  • Cafés moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten.
  • Nachtwinkels mogen tot 22u open blijven, met inachtneming van de instructies op het vlak van social distancing.
  • Wat kappers betreft, wordt per kapsalon één klant tegelijk toegelaten.

 • Het openbaar vervoer moet zodanig worden georganiseerd dat social distancing kan worden gegarandeerd.
 • Reizen buiten België die niet als noodzakelijk worden beschouwd, worden tot en met 5 april verboden.
 • Markten in de open lucht worden gesloten. Voedingskramen zijn alleen toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.

Onderstaande eerdere maatregelen blijven uiteraard ook van kracht:

 • De lessen in alle scholen worden vanaf maandag 16 maart opgeschort tot aan de paasvakantie. Scholen voorzien opvang voor leerlingen van wie ouders zelf geen opvang kunnen voorzien of voor leerlingen die anders worden opgevangen door grootouders.
 • De crèches blijven open.
 • Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische evenementen en activiteiten worden geschrapt, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn. 
 • Cafés, discotheken en restaurants in ons land gaan dicht vanaf vrijdag 13 maart om middernacht. Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant. Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan.

De maatregelen zijn geldig van vrijdag middernacht t.e.m. 5 april.

Hier vind je het uittreksel uit het Staatsblad.

 

Lokale maatregelen - update 13/03 - 20.30u

LDC ’t Fazantenhof en woonzorgcentra gesloten

Woonzorgcentra Sint-Pieter, Sint-Eligius en Sint-Vincentius zijn gesloten voor bezoekers t.e.m. zondag 19 april.

Het LDC 't Fazantenhof is gesloten t.e.m. maandag 13 april.

 

Gemeente- en OCMW-diensten enkel op afspraak

Loketten in het gemeentehuis (bevolking, burgerlijke stand, ruimtelijke ordening, ...) en de jeugddienst blijven enkel te bezoeken op afspraak vanaf maandag 16/03 t.e.m. 19 april.

Ook het Sociaal Huis volgt diezelfde werkwijze.

Een bezoek aan de gemeente- en OCMW-diensten dat niet dringend is, stel je dus beter uit.

Gebruik eerst de informatie op onze website. Vind je daar niet wat je nodig hebt, contacteer dan telefonisch of digitaal de dienst in kwestie. Alle contactgegevens van onze diensten vind je hier.

 

Naai- en strijkatelier

Het naai-en strijkatelier is gesloten vanaf 16 maart t.e.m. maandag 13 april.

Klanten die nog wasgoed in het atelier hebben staan worden vanaf maandag 16/03 gecontacteerd voor afhaling.

 

't Veerleveld, bibliotheek en LoS: Lochristi Sierteeltmuseum gesloten

Zowel sporthal 't Veerleveld, het LoS: Lochristi Sierteeltmuseum als alle filialen van de bib zijn vanaf maandag 16/03 t.e.m. 19 april gesloten voor publiek. Alle activiteiten in deze gebouwen zijn geannuleerd. De diensten blijven achter gesloten deuren werken en zijn dus telefonische en via e-mail bereikbaar.

 

Verhuur gemeentelijke zalen

Op basis van de huidige informatie en het politiebesluit van wnd. gouverneur D. Detollenaere van woensdag 11 maart 2020 worden met onmiddellijke ingang, op uitdrukkelijke vraag van de burgemeester, in Lochristi alle publieke activiteiten in gemeentelijke infrastructuur geannuleerd t.e.m. zondag 19 april 2020.

De gemeentelijke infrastructuur wordt in die periode dus niet verhuurd. De geplande reservaties worden geannuleerd en het huurgeld wordt terugbetaald.

Nieuwsoverzicht