Bijen

Sandra Thienpont

Bijensterfte in België

In België en vele andere landen loopt de sterfte van de honingbij en wilde soortgenoten sterk op. In heel België sterft één op de vijf bijenvolken, dat is drie keer zoveel als normaal.

De bij is vooral slachtoffer van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Parasieten en ziekten, te weinig nestgelegenheid en het verdwijnen van allerlei plantensoorten doen de rest.

 

Zonder bijen minder fruit

De bij is als bestuiver zeer belangrijk voor landbouw en natuur. Tot 70% van de voedselgewassen is afhankelijk van bijen. Zonder bijen kunnen we bijvoorbeeld veel minder fruit en groenten eten. Het gemeentebestuur wil samen met jullie de bijensterfte tegen gaan. We pleiten onder meer voor:

- minder of geen gebruik van bestrijdingsmiddelen

- meer biodiversiteit, meer variatie in bloemen en inheemse planten

- meer respect voor de natuur

- promoten ecologisch tuinieren

 

Drachtplanten

Een drachtplant is een plant die via nectar en pollen voedsel levert aan insecten. Vooral bijen, hommels en wespen verzamelen de pollen van drachtplanten om aan hun larven te voeren. Tegelijk profiteert de plant hiervan doordat de insecten tijdens het pollenvervoer bijdragen tot de bevruchting.

De term drachtplant komt uit de imkerij. Wanneer (honing)bijen druk nectar en stuifmeel verzamelen is er sprake van ‘dracht’. Een bijenvolk heeft immers het grootste deel van het vliegseizoen ½ tot ¼ hectare bloeiend gewas nodig.

Voor wilde bijen maakt die gegroepeerde hoeveelheid niet zoveel uit, zij hebben voldoende aan een paar m² bloeiende planten, de bijenplanten.

 

Ook wespen zijn nuttig

De gewone (of Duitse) wesp is van nature een vleeseter. En dat maakt hem nu net zo belangrijk voor onze tuin en de natuur in het algemeen. De wesp vangt enorm veel insecten in onze (moes)tuin. Hij zorgt ervoor dat het aantal insecten min of meer onder controle blijft waardoor we als tuinier een pak minder verdelgingsproducten moeten gebruiken. Een tweede voordeel is dat ze enorm veel huisvliegen en muggen vangen. Elke vlieg of mug die door een wesp gevangen wordt, heeft geen kans meer om ons het leven zuur te maken. We kunnen besluiten dat wespen belangrijk zijn voor het opruimen van schadelijke of hinderlijke insecten

Moeten we dan elk wespennest ongemoeid laten? Het antwoord hierop is dubbel. Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, zal veel minder hinder opleveren dan een nest bij de achterdeur. Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) kan je best ongemoeid laten. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je het wespennest beter preventief laten verwijderen. Dit risico zal nooit opwegen tegen het voordeel van de natuur.

Op www.wespennest.vlaanderen kan je rechtstreeks een aanvraag bij de brandweer indienen of de contactgegevens van een professionele verdelger in jouw regio opzoeken.

Zie ook de wespenfolder onderaan deze pagina.

 

Opmaak Bijenplan

In opdracht van het gemeentebestuur werd in 2020 door Natuurpunt Studie een Bijenplan opgemaakt voor Lochristi. Experten inventariseerden op verschillende locaties de hoeveelheid én soorten aanwezige bijen. Zo kan op termijn het gemeentebestuur zijn beplanting aanpassen en het groenbeheer bijenvriendelijker maken. Onderaan deze pagina kan je de terreinbezoeken nalezen.

Openingsuren & contact

Duurzaamheid

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Tel.
09 326 88 24
e-mail
duurzaamheid@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

De gemeentediensten zijn open op afspraak.