naar inhoud

Bisschop Lode Van Hecke bezoekt collectieve opvang voor Oekraïense ontheemden

vr 7 juni 2024 om 11:22
De Gentse bisschop Lode Van Hecke, bracht gisteren een bezoek aan de collectieve opvang voor Oekraïense ontheemden. Hij kreeg een rondleiding door het gebouw en ging in gesprek met de bewoners.

De Congregatie Zusters van Vincentius A Paulo stelt sinds 2022 gratis het voormalige klooster in de Bosdreef ter beschikking aan het lokaal bestuur. Onze opvanglocatie is als een van de weinigen in Oost-Vlaanderen toegankelijk voor mensen met een beperking en ouderen. Lochristi bouwde de voorbije jaren ook ervaring op met het werken met doven. Daarom zijn een vast aantal kamers voorbehouden voor doven. Momenteel wonen er 10 dove Oekraïense ontheemden in de Bosdreef.

De delegatie kreeg een rondleiding door het gebouw. De bisschop ging ook in gesprek met de bewoners met koffie en taart. Een van de huidige bewoners is een gediplomeerde patissier. Zij maakte voor de gelegenheid samen met een andere bewoner typisch Oekraïens gebak.

Enkele cijfers

Eind juni 2022 trokken de eerste Oekraïense gezinnen in de collectiviteit in. Vandaag wonen er 38 Oekraïense ontheemden. Eind juni komen nog 16 nieuwe bewoners. Het gebouw kan opvang bieden voor maximum 60 bewoners. De bedoeling is om hen op te vangen en wegwijs te maken in onze maatschappij. Daarna kunnen zij doorstromen naar de reguliere woonmarkt.

Sinds 2022

  • verhuisden 12 gezinnen naar de reguliere woonmarkt. Zeven daarvan bleven in Lochristi wonen.
  • keerden 5 gezinnen terug naar Oekraïne.
  • werden 4 baby’s geboren in de collectiviteit.
Nieuwsoverzicht