naar inhoud

Heb je al jodiumtabletten in huis? 

wo 7 februari 2024 om 10:51
Iedereen in België kan een gratis doosje jodiumtabletten afhalen bij de apotheek. Voor Belgen die in een zone van 20 kilometer rondom een nucleaire installatie wonen is het hebben van jodiumtabletten belangrijk. Lochristi ligt niet in zo'n gebied. 
Ook voor mensen die verder van een nucleaire installatie wonen, kan het interessant zijn. Hoe jonger je bent, hoe gevoeliger je bent voor de gevolgen van radioactief jodium. Daarom is het aangeraden om jodiumtabletten in huis te hebben voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Deze aanbeveling geldt ook voor bv. crèches, scholen … 
  

Heb je al een doosje jodiumtabletten in huis? 

Check dan de productiedatum ervan. Dateert de productiedatum van 2011 of eerder, dan kan je jouw doosje gratis gaan omruilen bij je apotheker.

   

Waar liggen de nucleaire sites?

In België bevinden zich zes nucleaire sites: Doel, Mol, Dessel en Geel in Vlaanderen, Fleurus en Tihange in Wallonië.

Er zijn ook sites in onze buurlanden die dicht bij de grens liggen:

  • de centrale van Chooz, vlakbij de provincie Namen
  • de centrale van Borssele, vlakbij de provincie Oost-Vlaanderen

De dichtstbijzijnde sites voor Lochristi zijn die van Doel en Borssele (beiden ongeveer 55 km). De kans op een nucleair ongeval is klein, maar niet volledig uit te sluiten. De overheid en de uitbaters werken samen om de risico’s verbonden aan nucleaire installaties tot een minimum te beperken. Mocht er zich iets voordoen, dan communiceert de overheid hierover officieel en eventueel aanbevelen om jodiumtabletten in te nemen om je schildklier te beschermen. Neem deze tabletten nooit op eigen initiatief!

Meer info via www.nucleairrisico.be.

Nieuwsoverzicht
Jodium

Openingsuren & contact

Noodplanning

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
e-mail
noodplanning@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

De gemeentediensten zijn open op afspraak.