naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Samen naar het nieuwe Lochristi

ma 27 maart 2023 om 15:01
Deze ochtend stelde onze burgemeester Yves Deswaene samen met Rudy Van Cronenburg, burgemeester van Wachtebeke, de Kompasnota voor het nieuwe Lochristi voor. Dit document legt de krijtlijnen vast voor onze nieuwe gemeente. Centraal staat een kwaliteitsvolle dienstverlening dicht bij de inwoners.

De Kompasnota bepaalt waar onze nieuwe gemeente voor wil staan, de ambities en de visie op dienstverlening en de organisatie. Het document bevat geen operationele keuzes. Het is geen beleidsplan of meerjarenbegroting en al zeker geen politiek verkiezingsprogramma. Het kan wel hiervoor gebruikt worden, als toetssteen voor huidige en toekomstige beleidsmakers en medewerkers, bij de verdere uitbouw van Lochristi.

   

4 pijlers voor het nieuwe Lochristi

Centraal in de kompasnota staat een kwaliteitsvolle dienstverlening dicht bij de inwoners. Daarvoor wil het nieuwe Lochristi inzetten op 4 sterke pijlers.

  • Dorpen waar je als inwoners in thuis komt
  • Dorpen waar ruimte is om te ondernemen en te ontspannen
  • Een bestuur in dialoog met zijn inwoners en belanghebbenden
  • Een toegankelijke gemeente op mensenmaat

    

Laagdrempelige dienstverlening

Net als alle andere besturen wil de nieuwe gemeente inzetten op digitalisering. Optimaal digitaal krijgt de voorkeur op radicaal digitaal. Je kan in de toekomst dus nog steeds rekenen op basisdienstverlening in het gemeentehuis Lochristi, een administratief centrum Wachtebeke en de sociale huizen in Lochristi en Wachtebeke.

   

Financieel gezonde gemeente

Door de fusie neemt Vlaanderen een schuld over van 400 euro per inwoner. Deze schuldovername is welgekomen om toekomstige uitdagingen aan te pakken. Vandaag bestaan verschillen tussen de belastingstelsels van Lochristi en Wachtebeke. Deze stelsels moet geharmoniseerd worden vanaf 2025. Het uitgangspunt is dat minstens de aanvullende personenbelasting en de onroerende voorheffing niet verhogen. De (lagere) tarieven van Lochristi gelden als basis voor beide belastingen.

   

17 nieuwe straten

Uit een inventaris van alle straatnamen blijkt dat 17 identieke straatnamen bestaan in beide gemeentes. Beide gemeentes behouden hun postcode, maar om verwarring bij noodsituaties te vermijden kiezen we ervoor om de identieke straatnamen te wijzigen. Per straat werd gekeken naar het aantal inwoners en bedrijven. De straat met het minst aantal inwoners en bedrijven krijgt in 2025 een nieuwe straatnaam. Dat resulteert in 14 straten in Wachtebeke en 3 in Lochristi. Samen met het gemeentebestuur kunnen de inwoners hun nieuwe straatnaam kiezen.

    

Een infosessie in elk dorp

Vragen over de fusie of wil je meer details over de Kompasnota? Kom dan naar één van de vijf infosessies. Er is een infosessie in elke deelgemeente. Je kiest zelf welke avond en locatie voor jou beste past. Inschrijven is niet nodig. De infosessies vinden plaats van 19.30u - 21.30u.

  • Dinsdag 18 april: Lochristi - Gemeentelijke basisschool (Schoolstraat 18)
  • Donderdag 20 april: Wachtebeke - De Kring (Kerkstraat 10)
  • Woensdag 26 april: Beervelde - Gemeentelijke basisschool (Kloosterstraat 4)
  • Dinsdag 2 mei: Zeveneken - Uyttenhove (Zavel 5)
  • Woensdag 3 mei: Zaffelare - WZC Sint-Vincentius (Kanunnik P.J. Triestlaan 4)
Nieuwsoverzicht