naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Aanleg gasleiding Desteldonk-Opwijk

wo 22 maart 2023 om 11:30
Fluxys werkt aan een tweede gasleiding tussen Desteldonk en Opwijk. 7,8 km van deze 44 km lange missing link loopt over het grondgebied van Lochristi. Deze werken zorgen voor heel wat zwaar vervoer en plaatselijke hinder.
  • Noodoproep: 112
  • Noodnummer Fluxys: 0800 90 102

***update 22/3/2023***

Momenteel lopen de werken vooral op privéterrein. Vanaf eind april wordt er op openbaar terrein gewerkt.

Volgens de huidige planning zijn vanaf 1 mei tot en met 12 mei zowel de Gelei als de Smalhaveldstraat afgesloten voor alle doorgaand verkeer. Dit geldt ook voor zwakke weggebruikers. Omleidingen worden voorzien. Deze timing is onder voorbehoud van gunstige (weers-)omstandigheden en andere calamiteiten.

Er worden momenteel ook al voorbereidende werken ter hoogte van de dwarsingen met straten uitgevoerd. Dat is het geval in de Gelei, Rechtstraat, Oude Veldstraat, Smalhaveldstraat (3x), Slagmanstraat, Ruilare, Hoekstraat en verschillende trage verbindingswegen en waterlopen.

Waarom een bijkomende gasleiding?

Mede door de oorlog in Oekraïne wil Europa snel overschakelen naar andere bronnen dan Russisch aardgas. Fluxys legt daarom een tweede leiding aan tussen Desteldonk en Opwijk. Die ontbrekende schakel in het Belgische gasnet is een toekomstgerichte oplossing voor de continuïteit in de energiebevoorrading van België en de omliggende landen.

Minder afhankelijk van Russisch gas

Door deze leiding kan Europa sneller overschakelen naar andere bronnen dan Russisch aardgas. Dankzij de nieuwe leiding verhoogt de vervoerscapaciteit vanuit de zone Zeebrugge met 15 Gwh/h. Dit komt neer op de energieproductie van 15 kernreactoren. Tegen eind 2023 hoopt Fluxys de nieuwe leiding in gebruik te nemen.

Omschakelen naar waterstof

De nieuwe leiding kan meteen ingeschakeld worden voor het vervoer van waterstof zodra de markt er klaar voor is. Daarmee is de leiding een belangrijke stap in de uitvoering van de Vlaamse waterstofvisie en de federale waterstofstrategie, die van ons land een Europese waterstofhub wil maken.

Nieuwsoverzicht