naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Algemeen onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen

ma 18 juli 2022 om 10:23
Er mag geen water meer worden opgepompt uit alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in onze gemeente. De gouverneur van Oost-Vlaanderen besliste dat wegens de aanhoudende droogte en zeer lage waterstanden.

Algemeen provinciaal onttrekkingsverbod

Door de aanhoudende droogte staat het waterpeil in de onbevaarbare waterlopen in Oost-Vlaanderen al een tijdje zeer laag. De komende weken wordt bovendien weinig tot geen neerslag verwacht. De peilen en afvoeren zullen dan ook nog verder dalen.

Daarom besliste de gouverneur van Oost-Vlaanderen om een algemeen onttrekkingsverbod in te voeren voor alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in Oost-Vlaanderen. Dat betekent dat je er niet zomaar water mag oppompen.

Dit algemene provinciale verbod ging in op zaterdag 16 juli en geldt tot de waterpeilen hersteld zijn. De provinciale diensten evalueren de situatie regelmatig.

Er is ook nog altijd een een semi-permanent onttrekkingsverbod van kracht voor alle ecologisch zeer kwetsbare waterlopen in Oost-Vlaanderen. Dat verbod geldt sowieso nog t.e.m. 31 oktober.

Uitzonderingen

  • Onttrekkingen met weidepompen (zowel mechanisch als op zonne- of windenergie) voor drenking van vee in weides
  • Onttrekkingen door hulpdiensten in geval van nood wanneer er geen alternatief is
  • Onttrekkingen voor het vullen van spuittoestellen om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, op voorwaarde dat de gebruiker van de toestellen zo te werk gaat dat er geen risico op puntverontreiniging is

Geen maatregelen voor drinkwater

De drinkwatervoorziening komt momenteel niet in het gedrang. Er is nog voldoende leidingwater. Maatregelen om het drinkwaterverbruik te beperken - zoals b.v. een sproeiverbod - zijn nog niet nodig.

Uiteraard is het altijd een goede ingesteldheid om zuinig om te springen met leidingwater en niet-essentieel verbruik te vermijden.

Meer informatie

Alle informatie over het tijdelijke en semi-permanente onttrekkingsverbod vind je op de website van de gouverneur van Oost-Vlaanderen.

Nieuwsoverzicht
captatieverbod

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 04
Fax
09 326 92 33
e-mail
milieu@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

Onze gemeente- en OCMW-diensten zijn enkel open op afspraak!

Lees meer artikels over