naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Geruststellende staalnames PFAS-onderzoek school en brandweerkazerne

ma 28 maart 2022 om 12:21
Het college vernam op vrijdag 25 maart 2022 de resultaten van de PFAS-bodemstalen, die op vraag van de gemeente werden genomen. Deze zijn alvast geruststellend.

Na de vaststelling van de grootschalige PFAS-vervuiling in Zwijndrecht in 2021, werden alle gemeenten eind juni 2021 gevraagd om een inventaris op te maken van terreinen met een verhoogd risico op PFAS. Het gaat over terreinen waar in het verleden fluorhoudend blusschuim werd gebruikt, zoals oefenterreinen van de brandweer of grootschalige industriële branden.

In Lochristi werden er stalen genomen op het plein van de brandweerkazerne in de Koning-Boudewijnlaan en op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool naast de brandweerkazerne.

De twee bodemstalen werden genomen tot op 30cm diepte. In het staal ‘speelplaats’ werden geen PFAS-stoffen gedetecteerd. In het tweede staal ‘parking brandweerkazerne’ werden bij sommige PFAS-stoffen verhoogde waardes gedetecteerd. Deze zaten echter nooit boven de door OVAM gehanteerde toetsingswaardes. Er werden hierbij geen grondwaterstalen genomen.

Over drie maanden verwachten we het definitieve rapport van het verkennend bodemonderzoek van OVAM. Voorlopig behouden we de preventieve maatregelen die reeds genomen werden. Dit is op vraag van OVAM tot het definitieve rapport er is. We doen dit uit voorzorg omdat er binnen dit onderzoek op meer plaatsen bodem- én grondwaterstalen werden genomen. Aan deze resultaten wordt er een analyse op mogelijke risico’s voor de volksgezondheid gekoppeld.

Meer informatie over dit PFAS-onderzoek vind je op https://www.lochristi.be/product/906/pfas-onderzoek-rond-brandweerkazerne-lochristi 

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 04
Fax
09 326 92 33
e-mail
milieu@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

De gemeentediensten zijn open op afspraak.

Lees meer artikels over