naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Wachtebeke en Lochristi verklaren hun intenties tot een vrijwillige samenvoeging

do 16 december 2021 om 12:27
Onze burgemeester Yves Deswaene kondigde zonet samen met zijn collega van Wachtebeke, Rudy Van Cronenburg, aan dat beide lokale besturen de komende maanden onderzoeken hoe de twee gemeenten vrijwillig kunnen fusioneren. Dat deden ze op een gemeenschappelijke persconferentie.

De intentie is om onze gemeente tegen 1 januari 2025 samen te voegen met Wachtebeke.

 

Zowel de Vlaamse als de federale regering streven al enige tijd schaalvergroting na op alle domeinen. Met deze samenwerking kiezen beide burgemeesters voor zekerheid. Daarnaast beloont Vlaanderen gemeenten die fusioneren met 400 euro schuldafbouw per inwoner. Samen zijn de twee gemeenten goed voor bijna 31.000 inwoners en 94,87 km².

“In plaats van af te wachten tot een verplichte fusie van hogerhand misschien opgedrongen wordt, kiezen we liefst zelf onze bruid. Wachtebeke is een logische keuze. De tendens tot schaalvergroting en streven naar betere efficiëntie zien we in gans Vlaanderen. We delen provinciaal domein Puyenbroeck en er is een duidelijke klik tussen de inwoners”, motiveert Yves Deswaene.

 “In Wachtebeke waren er fusiegesprekken met verschillende partners. We keken hiervoor ook naar buren Zelzate-Assenede, maar zij stelden voor om eerst een voorbereidende studie uit te voeren. Door voor een samenwerking met Lochristi te kiezen, krijgen we de garantie dat we de toekomstige uitdagingen die op ons afkomen zeker aankunnen.”, stelt burgemeester van Wachtebeke Rudy Van Cronenburg.

De uitdagingen voor lokale besturen zijn niet gering. Zo krijgen ze de laatste decennia steeds meer bevoegdheden toegeschoven van hogere instanties zonder dat hier een evenredig aantal extra middelen en medewerkers tegenover staan. Gemeenten moeten digitaliseren en een antwoord bieden op materies die steeds complexer worden. Hiervoor is gespecialiseerd personeel nodig. Ook de inwoner wil graag een dienstverlening op maat. Tot slot zijn er ook nog grensoverschrijdende uitdagingen zoals mobiliteit en milieu die de gemeenten samen beter aanpakken. Allemaal redenen waarom een samenvoeging een mooie oplossing is. Wachtebeke en Lochristi werken trouwens al jaren succesvol samen in diverse samenwerkingsverbanden zoals de politiezone Puyenbroeck, intercommunale IDM en de eerstelijnszone Scheldekracht.

De beslissing om samen te voegen, is de eerste stap die het fusiedecreet voorziet. In januari buigen onze gemeenteraad en die van Wachtebeke zich over de intentieverklaring. Daarna wordt er in samenspraak met de diensten van de Vlaamse overheid en de diensten van de gouverneur een traject uitgewerkt. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van alle verdere stappen die we in dit traject zetten.

Nieuwsoverzicht
PErs

Openingsuren & contact

Communicatiedienst

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 06
Fax
09 355 90 51
e-mail
communicatie@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

De gemeentediensten zijn open op afspraak.