naar inhoud

Vier weken geen fuiven om de zorg te ontlasten

wo 24 november 2021 om 11:08
Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter besliste gisteren om de komende vier weken fuiven te verbieden die niet professioneel omkaderd zijn. Hiermee wil de gouverneur bijkomende coronabesmettingen voorkomen om op die manier de Oost-Vlaamse zorgsector te ontlasten.

De fuiven die verenigingen organiseren, vinden doorgaans plaats in locaties die niet aan de nodige verluchtingsregels voldoen. De enige bescherming die hier kan plaatsvinden, is het CST-ticket en het dragen van het mondmasker. Gelet op de huidige coronasituatie is dit niet voldoende voor de provinciale veiligheidscel.

Situatie Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen wint de epidemie nog steeds sterk aan kracht. Gisteren waren 448 ziekenhuisbedden ingenomen door COVID-19 patiënten. Dat is een duidelijke overschrijding van de piekbezetting van 433 bezette bedden in het voorjaar. Daarnaast is 9 procent van de bedden op intensieve zorg niet beschikbaar omdat het personeel uitvalt. Hierdoor wordt noodzakelijke zorg uitgesteld én worden afdelingen zelfs gesloten.

Vier weken geen fuiven

De maatregel gaat over de klassieke fuiven die in lokale zaaltjes georganiseerd worden. Feesten met professionele omkadering (officiële danscafés en clubs) kunnen wel nog. Ook privéfeesten mogen nog, als er rekening wordt gehouden met het maximumaantal van 50 personen.

De nieuwe maatregel gaat vrijdag 26 november in en geldt tot 26 december.

Geen bijkomende verstrengingen

Voorlopig neemt Lochristi geen bijkomende verstrengingen. De gemeentelijke veiligheidscel houdt de lokale situatie wel nauwlettend in de gaten en zal ingrijpen indien nodig.

Gebruik je gezond verstand

Maak de overweging of je je evenement laat plaatsvinden. Doe eventueel de nodige aanpassingen. Zo zullen de gemeentelijke activiteiten voorlopig doorgaan maar wordt er geen horeca-luik toegelaten. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de voorstelling Radio Speculaas dit weekend in Uyttenhove zal doorgaan, maar dat er geen pauze voorzien wordt om iets te drinken.

Laat je vaccineren

Omdat het coronavirus onze gezondheidszorg dreigt lam te leggen, doet het lokaal bestuur een warme oproep aan wie nog geen prik kreeg om zich alsnog te laten vaccineren. Dat kan door je hier aan te melden.

Word je uitgenodigd om een derde prik te laten zetten? Haal deze zeker. De boostervaccinatie vergroot je kans om niet in het ziekenhuis te belanden.

Nieuwsoverzicht