naar inhoud

Gemeente Lochristi steunt nationale oproep Rode Kruis voor hulp aan slachtoffers van overstroming

ma 19 juli 2021 om 12:47
Er ontstaan heel wat initiatieven om hulp te bieden aan de slachtoffers in de Ardennen. Om een wildgroei aan initiatieven tegen te gaan, kwam een delegatie van de gemeenteraad en BCSD deze ochtend samen.

Alle partijen spraken af om de nationale actie van het Rode-Kruis-Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique te steunen. Het gaat om een gecoördineerde actie die afgestemd is op de noden van de getroffen inwoners.

De actie bestaat uit

  • Financiële solidariteit: via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kan iedereen die dat wil een gift storten.
  • Helpende handen gezocht: kandidaat-vrijwilligers kunnen zich via een platform aanmelden. Via datzelfde platform kunnen hulpvragen ingediend worden

De leden van de gemeenteraad en BCSD bekijken ook de mogelijkheden een financiële bijdrage te leveren. Dat kan door een beroep te doen op het gemeentelijk noodfonds en hun zitpenningen voor de komende zitting te doneren.

Voorlopig geen inzamelactie van huisraad of kleding

De gemeente start momenteel geen inzamelactie voor huisraad en kleding op. Volgens het Rode Kruis is dit nu nog niet aan de orde. De lokale overheden zijn nog volop bezig de schade in kaart te brengen. Indien er nationaal het signaal komt dat er nood is aan goederen, zal de gemeente niet aarzelen om een inzamelactie te organiseren. Wie nog bruikbare spullen heeft, bewaart die dus best nog even thuis.

Dag van nationale rouw

Minister van Binnenlandse zaken Verlinden roept op om dinsdag 20 juli een dag van nationale rouw te houden. De vlaggen hangen daarom aan de officiële Lootse gebouwen halfstok. De gemeente roept op om een minuut stilte in acht te nemen om 12 uur. De brandweer zal vlak ervoor de sirenes laten klinken.

Nieuwsoverzicht