naar inhoud

Veilig op vakantie

do 15 juli 2021 om 11:28
Het is zomervakantie. Misschien gaat u wel op reis of wil u enkele daguitstapjes maken. Om ervoor te zorgen dat u bij uw thuiskomst geen onaangename ontdekking doet, geven wij u graag enkele tips om veilig op vakantie/uitstap te vertrekken.

1. Sluit alle ramen en deuren

Vergeet niet om bij afwezigheid alle ramen en deuren te sluiten, ook het toiletraam, alle klapramen, tuinpoortje(s) en tuinhuis. 

2. Geef uw woning een bewoonde indruk

Zorg ervoor dat uw huis er hetzelfde uitziet als wanneer u thuis zou zijn. Laat rolluiken of gordijnen halfopen. U kan eventueel ook een timer op uw lichtschakelaars plaatsen. 

3. Berg waardevolle spullen goed op

Let erop dat waardevolle spullen, zoals een laptop, camera en sieraden, niet zichtbaar zijn en berg deze goed op in een kluis of geef ze in bewaring bij familie of vrienden.

4. Laat geen hulpmiddeltjes achter voor potentiële inbrekers

Laat geen bruikbaar materiaal, zoals ladders, gereedschap en vuilbakken, rondslingeren. Een dief kan dit gebruiken om bij u in te breken.

5. Doe auto’s, fietsen en brommers op slot

Doe alle auto’s, fietsen en/of brommers op slot, zelfs wanneer deze binnen staan. Zorg ervoor dat alle sleutels en boorddocumenten (inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest, geldig keuringsbewijs en verzekeringspapieren) veilig opgeborgen zijn of geef ze in bewaring bij vrienden of familie. 

6. Let op met sociale media 

Scherm sociale media goed af en vermeld nooit hoe lang u afwezig bent. 

7. Graveer, fotografeer en inventariseer waardevolle goederen 

Registreer zoveel mogelijk gegevens over waardevolle spullen en maak, indien mogelijk, foto's.

8. Laat buren, vrienden en/of familie een oogje in het zeil houden

Vraag aan buren, vrienden en/of familie om uw huis in de gaten te houden en, indien nodig, bij verdachte situaties de politie te verwittigen. Vraag hen, als u voor langere tijd afwezig bent, om de brievenbus leeg te maken, eventueel de gordijnen te openen en te sluiten of om de auto af en toe op uw oprit te parkeren.

Nieuwsoverzicht