naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Lochristi verlaagt snelheid op gemeentewegen

vr 4 december 2020 om 08:50
Vanaf 1 januari 2021 mag er maximum nog 50 km/u gereden worden op gemeentewegen in Lochristi. In de woonwijken wordt de snelheid verlaagd tot 30 km/u. Dat heeft de Lootse gemeenteraad maandagavond beslist.

Tien jaar nadat Lochristi een revolutionair verkeersvoorbeeld stelde door de snelheidslimiet van 90 km/u af te schaffen, is het tijd voor de tweede actualisatie van het snelheidszoneringsplan.
Ondertussen werd in het hele Vlaamse gewest 90 km/u afgeschaft en zijn de geesten gerijpt. Lagere snelheden betekenen wel degelijk minder doden en zwaargewonden in het verkeer.Bij de start van de nieuwe legislatuur stelde het bestuur zes grote beleidsdoelstellingen voorop. Daarbij werd duidelijk gesteld dat er gestreefd wordt naar een duurzame en veilige mobiliteit voor iedereen.

In 2019 waren er 328 ongevallen te betreuren op het volledige grondgebied van Lochristi. Dit aantal moet drastisch naar beneden. Door de nieuwe snelheidszones in te voeren, wil Lochristi een gemeente zijn waar wandelaars, fietsers, steppers en automobilisten zich veilig in het verkeer kunnen begeven.Met het invoeren van 30 km/u in de woonwijken en 50 km/u op de gemeentewegen kiest Lochristi voor een duidelijk snelheidsregime.

Jammer genoeg kon er nog geen akkoord bereikt worden met een aantal buurgemeenten waardoor in de Hoekstraat, Breestraat en Zevestraat voorlopig nog steeds 70 km/u gereden kan worden. De gesprekken hierover blijven lopende, maar intussen wordt het nieuwe regime wel al ingevoerd op alle andere gemeentewegen.

Sensibilisering en handhaving
Om de nieuwe snelheidszones in het oog te laten springen, wordt er naast de aanpassing van de zoneborden, ook geïnvesteerd in snelheidsinformatieborden. De huidige 12 borden krijgen een vaste plaats in de gemeente. Daarnaast zijn er 16 nieuwe informatieborden besteld die flexibel ingezet worden om mensen te wijzen op hun snelheid. Geschilderde pictogrammen op de rijweg moeten ook herinneren aan de gewijzigde snelheidslimieten.
De Lootse politie zet reeds hard in op handhaving en zal dit ook in de toekomst blijven doen. Daarnaast zullen er ook infrastructurele ingrepen gepland worden die de verkeersveiligheid ten goede komen.

Gewestwegen
Aangezien de Antwerpse Steenweg, Denen, Lozen Boer, Dam, Kerkstraat, Slagmanstraat, Beerveldsebaan, Rivierstraat en Dendermondsesteenweg gewestwegen zijn, blijft hier 70 km/u van kracht. Momenteel zijn er nog geen plannen om ook hier de snelheid te verlagen.

Nieuwsoverzicht