naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bomen Kasteeldreef worden vernieuwd

do 3 september 2020 om 12:15
In het voorjaar van 2019 ontstond er een veiligheidsprobleem in de Kasteeldreef door een voorjaarsstorm. Daarom worden dit najaar alle bomen vervangen door jonge exemplaren.

Het centrum van Lochristi heeft enkele historische herkenningspunten die de gemeente een typerend gezicht geven. Een van die plekken is de Kasteeldreef, een privédreef met publiek karakter. In het voorjaar van 2019 ontstond er door een voorjaarsstorm helaas een ernstig veiligheidsprobleem door de bomen in deze dreef. Verschillende populieren in de Kasteeldreef waaiden om en veroorzaakten zware schade bij de omwonenden.

De voorbije maanden werd een beheerplan opgemaakt opdat de Kasteeldreef op lange termijn zijn karakteristieke uitzicht behoudt. Dit gebeurde in overleg en met de goedkeuring van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Uit het onderzoek van een boomdeskundige bleek dat het behoud van de dreef met de huidige bomen op langere termijn problematisch is.

Daarom worden de vier populierenrijen (totaal 143 stuks) vanaf de Antwerpse Steenweg tot de Dekenijstraat dit najaar gerooid. In hetzelfde plantseizoen worden alle bomen vervangen door nieuwe populieren en lindes.

Tien lindes (Tilia x europaea “zwarte linde”) worden aan het begin van de dreef (ter hoogte van de Antwerpse Steenweg) als welkomstbomen aangeplant in twee enkele rijen. De rest van de dreef wordt terug beplant met twee dubbele rijen populier cultivar Oudenburg (totaal 140 stuks). De bedoeling is om terug tot een duurzame eenvormige dreef te komen die tot 40 à 50 jaar kan meegaan. De welkomstbomen zullen bij de volgende vervangingen behouden blijven.

Om een éénduidig beeld van de dreef te bekomen, wordt de rest van de dreef (vanaf de Dekenijstraat tot het kasteel) binnen de vijf jaar aangepakt.

Nieuwsoverzicht