naar inhoud

Contact tracing naar Covid 19 en de regel van 4

wo 6 mei 2020 om 20:37
Vanaf zondag 10 mei is beperkt bezoek (4 personen) thuis opnieuw mogelijk. Daarbij moet je afstand bewaren. Indien mogelijk ontvang je mensen in jouw tuin of op jouw terras. Die 4 personen die je thuis ontvangt, moeten steeds dezelfde 4 zijn omwille van de contact tracing.

Wat is contact tracing?

Om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de mensen, doet de Vlaamse overheid aan contactonderzoek (contact tracing). Wanneer je na klachten positief test op het virus, start men een onderzoek. Men gaat jou daarbij via telefoon of via een huisbezoek (als telefonisch contact niet kan) contacteren om te zien met wie jij de voorbije dagen contact hebt gehad. Je geeft deze informatie in vertrouwen, ze kan niet tegen je gebruikt worden.

De mensen waarmee jij contact had, worden vervolgens, ook via telefoon of huisbezoek, geïnformeerd dat ze in contact zijn geweest zijn met iemand die COVID-19 heeft. Er wordt nooit bij verteld wie die besmette persoon was. Ook deze personen krijgen daarbij het juiste advies. Zo kunnen ze zelf vermijden dat zij andere mensen uit hun omgeving besmetten.


Je kan door contact tracing gebeld worden met het nummer 02 214 19 19 of ge-SMS't worden via 8811. Als je gebeld wordt, zal je nooit weten wie uit jouw omgeving besmet was/is. De privacy van alle partijen wordt gegarandeerd.

 

Regel van 4

Vanaf zondag 10 mei mag je thuis (bij voorkeur buiten) 4 mensen ontvangen. Je moet afstand bewaren en het moeten telkens dezelfde 4 mensen zijn die op bezoek komen. Of die jij bezoekt.

Waarom niet meer mensen? Omdat het dan bijzonder moeilijk wordt om in geval van een besmetting na te gaan wie verwittigd moet worden via contact tracing!

Enkele voorbeelden:

Je bent een koppel grootouders en hebt 1 dochter. Zij is getrouwd met een man en samen hebben ze 2 kinderen. Dit gezin van 4 mag op bezoek komen bij het koppel grootouders. Voor het koppel grootouders zijn dit bijgevolg de enige 4 mensen die op bezoek mogen komen.

Omgekeerd: het gezin van 4 ontvangt het koppel grootouders. Dat zijn slechts 2 personen. Dat gezin mag dus ook nog de 2 andere grootouders uitnodigen op een ander moment. Voor de beide koppels grootouders geldt echter dat zijn behalve dit ene gezin niemand anders meer mogen ontvangen of bezoeken.

Je bent een koppel grootouders en hebt 2 kinderen. Zij zijn allebei getrouwd en hebben elk 2 kinderen. Deze 2 gezinnen van 4 mogen niet op bezoek komen bij het koppel grootouders, want samen gaat het over 8 personen. Het koppel grootouders kan dan bijvoorbeeld kiezen om enkel de 4 kleinkinderen te zien.

Omgekeerd: In dit geval kan slechts 1 gezin van 4 het koppel grootouders ontvangen. Als het koppel grootouders ook bij het andere gezin langs wil, dan ziet het koppel grootouders 8 personen. Dit mag niet. Hier moeten dus keuzes gemaakt worden.

De regel van 4 geldt dus in beide richtingen, wat betekent dat je bij het tellen de som moet maken van de mensen die je thuis ontvangt en de mensen waarbij je op bezoek gaat.

Nieuwsoverzicht