naar inhoud

Nieuwe regels rond thuisquarantaine

di 5 mei 2020 om 13:47
Sinds 4 mei mogen we weer wat meer. Er zijn enkele versoepelingen in de coronamaatregelen, maar er zijn ook enkele nieuwe regels. Eén daarvan dreigt wat ondergesneeuwd te raken in de stortvloed van berichten allerhande. Vanaf 4 mei geldt er namelijk en nieuwe regel rond thuisquarantaine.

Wie ziektesymptomen heeft, moet vanaf nu onmiddellijk zichzelf isoleren door in thuisquarantaine te gaan (als het kan zelfs in een aparte kamer) en het huis niet te verlaten. Dit geldt voor het hele gezin (of alle huisgenoten), zij mogen enkel als dit strikt noodzakelijk is de woning verlaten met een mondmasker. Gezamenlijke ruimtes moeten dagelijks gepoetst worden. Doe zoveel mogelijk beroep op familie of buren om boodschappen te doen. De huisarts moet onmiddellijk gecontacteerd worden.

Als jouw symptomen wijzen op een mogelijke coronabesmetting, dan zal deze huisarts je doorsturen naar het triagecentrum in Zaffelare waar je getest kan worden op het virus (je huisgenoten worden niet getest).

Tot het resultaat van die test gekend is, moet je dus thuis blijven (samen met je huisgenoten). Is de test negatief, dan wordt de quarantaine opgeheven. Is de test positief, dan moeten jij en jouw huisgenoten thuis blijven zolang de huisarts dit voorschrijft.

Iedereen die drager is van het coronavirus is al vanaf 2 dagen vóór de symptomen merkbaar zijn, besmettelijk. Daarom is het heel belangrijk om snel op te treden en nieuwe besmettingen in te dijken.

Kan je je niet verplaatsen voor deze test? Laat dit dan ook weten aan jouw huisarts. In Lochristi is er i.s.m. de huisartsen, de dienst 112 en het gemeentebestuur een mobiele ploeg die je thuis kan komen testen.

Regels en maatregelen veranderen wekelijks. Blijf door het bos de bomen zien en informeer je via betrouwbare kanalen:

Nieuwsoverzicht