naar inhoud

Mond-neusbedekking

di 28 april 2020 om 09:00
Het dragen van mond-neusbedekking, op plaatsen waar veel mensen samenkomen (bv. in supermarkten, …) en de afstand van 1,5m niet kan gegarandeerd worden, is vanaf maandag 4 mei aangeraden. Op het openbaar vervoer en in scholen is het verplicht.

Wat verstaan we onder mond-neusbedekking:

  • een sjaal
  • een bandana
  • een (zelfgemaakt) stoffen mondmasker

Het is dus niet zo dat je verplicht ben om een mondmasker te kopen, te dragen of te maken, maar je moet wel je mond en neus bedekken waar dit gevraagd wordt.

 

Let op!

Mond-neusbedekking beschermt je niet tegen besmetting, het voorkomt alleen dat jij anderen besmet. Het dragen van mond-neusbedekking mag geen vervanging zijn voor de andere maatregelen die reeds opgelegd zijn, zoals social distancing, een goede hand- en hoesthygiëne en isolatie bij symptomen van COVID-19.

 

Lochristi biedt gratis mondmasker aan

Om onze inwoners te beschermen tekende Lochristi, samen met heel wat gemeenten uit het Meetjesland, maar ook Wachtebeke en Zelzate, in op een groepsaankoop. Er werd een bestelling geplaatst van 27.000 stoffen maskers. Hierbij werd gekozen voor linnen maskers met linten i.p.v. elastieken, omdat deze een langere levensduur hebben.


Overheid biedt gratis mondmasker aan

De overheid streeft ernaar om iedere Belg minstens één stoffen masker te geven. Er zullen ook twee filters per persoon verstrekt worden om in een masker van stof te stoppen. Meer details hierover volgen later.


Zelf aan de slag

Wil je je ondertussen al beschermen, en verkies je een stoffen mondmasker boven een sjaal of bandana, dan kan je zelf aan de slag. Hiervoor is het belangrijk om de juiste stoffen (bv. katoen) en een goede en hygiënische werkwijze te hanteren. Op www.maakjemondmasker.be  vind je het correcte patroon en handleiding, aanbevolen en goedgekeurd door FOD Volksgezondheid. Er circuleerden eerder al patronen, maar deze zijn minder getest en dus minder of zelfs helemaal niet veilig.

 

Nationale Naaiactie

De Nationale Naaiactie heeft het doel om heel België te voorzien met zelfgemaakte mondmaskers. Ben je handig en heb je zin om veel stoffen mondmaskers te maken? Ga dan zeker aan de slag en doneer ze via officiële inzamelpunten. Je kan er ook terecht om linten of stoffen te doneren.

Inzamelpunt Lochristi (van maandag t.e.m. vrijdag van 9u tot 11.30u en van 13.30u tot 15.30u)
LDC 't Fazantehof
Bosdreef 5C
9080 Lochristi

Alle inzamelpunten kan je ontdekken via maakjemondmasker.be/doneren.

Lees hier meer!

Nieuwsoverzicht