naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Coronacrisis mag niet leiden tot toename familiaal geweld

vr 27 maart 2020 om 11:21
Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. Vandaag al krijgen vele politiezones en parketten meer klachten over familiaal geweld.

1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er zowel voor minderjarigen als voor volwassenen. 1712 is er voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. 

1712 staat klaar om jouw oproepen te beantwoorden en zal tijdens de coronacrisis telefonische en online permanentie blijven voorzien. Daarnaast ontwikkelde 1712 een poster met tips over hoe gezinnen kunnen omgaan met conflicten en geweld tijdens deze periode. (Deze kan je hier onderaan bekijken en downloaden)

 

Hoger risico op familiaal geweld

Door de coronacrisis valt het openbaar leven in België volledig stil en zijn vele gezinnen noodgedwongen op elkaar aangewezen. Het gebrek aan dagdagelijkse structuur, een beperkt(er) sociaal netwerk en sociaal isolement zijn risicofactoren voor familiaal geweld. Tel hierbij de toegenomen angst en stress en je krijgt een gevaarlijke cocktail die kan leiden tot een escalatie van familiaal geweld. Om die reden ontwikkelde 1712 samen met partners een poster met tips over hoe gezinnen kunnen omgaan met geweld en conflicten.

Door de crisis is het dus normaal dat er spanningen binnen gezinnen ontstaan. De poster geeft gezinnen enkele concrete handvatten over hoe zij kunnen omgaan met conflicten en geweld in het gezin. Hoe kunnen we conflicten zo veel mogelijk vermijden? Wat te doen als er een hoogoplopende ruzie is?
Als je deze tips op maat toepast, word je veerkrachtiger in de onzekere en angstige periode waarin we verkeren.

 

Cijfers intrafamiliaal geweld

Bij driekwart van de (mogelijke) slachtoffers waarover 1712 gecontacteerd wordt, vindt het geweld in het gezin plaats. Vorig jaar werd de hulplijn gecontacteerd over meer dan 5.650 mensen (voornamelijk minderjarigen) die geweld in de gezinscontext meemaakten. Het gaat over oproepen over kindermishandeling, partnergeweld, oudermishandeling en andere vormen van familiaal geweld.

 

Druk op de pauzeknop

De poster onderaan deze pagina bevat tips over hoe je de escalatie van familiaal geweld kunt voorkomen en vermeldt hulplijn 1712 en de belangrijkste noodnummers.

  1. Zorg voor structuur, voor jezelf en elkaar
  2. Word je boos? Uit je gevoelens
  3. Bespreek spanningen en conflicten
  4. Druk op de pauzeknop en
  5. Zoek steun of hulp.

 

Meer info?

1712.be

Nieuwsoverzicht
stop huiselijk geweld

Lees meer artikels over