naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Tournée Minérale: een maand zonder alcohol

wo 30 januari 2019 om 06:00
Ga de uitdaging aan en zeg in februari 28 dagen ‘nee’ tegen alcohol. Zo ervaar je wat een maand zonder met je doet. Want je wint er vooral bij!

Alcohol: geen onschuldig product

Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten: voor velen maakt het deel uit van de routine. Toch zijn er heel wat risico’s aan verbonden. Alcohol heeft, ook als je weinig drinkt, invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer 200 verschillende aandoeningen.

 

Op je gezondheid

Schrijf je dus in en drink een maand lang geen alcohol. Je lichaam krijgt zo de tijd om te recupereren van je gebruikelijke alcoholconsumptie. Daar zijn voordelen aan verbonden:

 • Je slaapt beter
 • Je krijgt meer energie
 • Je spaart geld uit
 • Je krijgt een gezond gewicht
 • Geen kater, dus meer tijd
 • Je krijgt een betere gezondheid

 

Februari zonder alcohol

Februari wordt opnieuw de alcoholvrije maand. Ga de uitdaging aan. Je zal zien: je hebt geen alcohol nodig om je te amuseren!

Surf naar www.tourneeminerale.be, schrijf je in en daag vrienden uit, ga naar een Tournée Minérale-evenement (of laat weten dat je er zelf één organiseert) of ontdek heerlijke recepten.

In Lochristi kan je je aansluiten bij een team (https://goo.gl/wwNJK5). Tijdens Senior In Actie en in ’t Fazantenhof kan je alcoholvrije lekkere drankjes en mocktails krijgen.

 

Feiten

 • Het drinken van twee glazen wijn per dag is goed voor je hart
  Het matig drinken van wijn, maar evenzeer van bier en gedistilleerde dranken, reduceert het risico op hart en vaatziekten. Het gunstige effect is het gevolg van de alcohol in de dranken. Voor volwassen vrouwen is dit max. 1 glas, voor mannen 2 glazen per dag.
 • Een volle maag zorgt er voor dat je minder snel onder invloed raakt
  Met een volle maag wordt de alcohol minder snel opgenomen in je bloed. De alcoholconcentratie stijgt dus minder snel en je raakt minder snel onder invloed van alcohol.

 

Fabels

 • Hoe sterker de drank, hoe groter de kater
  Een kater is het gevolg van het drinken van te veel alcohol in te korte tijd. Het gaat dus om de totale hoeveelheid alcohol die je drinkt en om de snelheid waarmee je dit opdrinkt, niet om het type drank. In een standaard glas bier, wijn of gedistilleerd zit eenzelfde hoeveelheid alcohol.
 • Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn
  Het maakt niets uit of je eerst bier of eerst wijn drinkt. Of je last krijgt, hangt alleen af van hoeveel alcohol je drinkt en hoe snel je dit drinkt. Deze volkswijsheid heeft eerder een historische achtergrond. In de middeleeuwen dronken de eenvoudige mensen bier en dronk de gegoede burgerij wijn. Dronk je wijn na bier, dan ging je dus 'omhoog' op de maatschappelijke ladder
Nieuwsoverzicht