naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Spoorlopers op gesloten overweg Pensionaatstraat

vr 30 november 2018 om 06:00
Sinds juni is de spooroverweg in de Pensionaatstraat definitief dicht voor alle verkeer. Ondertussen blijken er regelmatig mensen te voet de sporen over te steken, ook al is de overweg afgezet. De beschadiging van de afsluiting hierbij is vandalisme. De spoorwegpolitie zal nu extra controles doen.

Waarom werd de overweg afgesloten?

Spoorwegbeheerder Infrabel wil de veiligheid en stiptheid van het treinverkeer en ook de veiligheid van alle weggebruikers verbeteren. Bovendien ligt er langs de spoorlijn Gent-Antwerpen in Lochristi een fietssnelweg. Infrabel wil waar mogelijk overwegen afschaffen of vervangen door een alternatief. Dat moet zorgen voor een betere verkeersveiligheid.

 

Spoorlopers

In 2017 vielen er 7 doden en 7 zwaargewonden door illegaal spoorlopen. Spoorlopers zijn mensen die langs of op het spoor lopen om bijvoorbeeld een kortere weg te nemen. Een zware balans en meteen ook een triest record. Nooit eerder werden er zoveel spoorlopers op het Belgische spoornet gemeld als vorig jaar. De gemiddelde spoorloper is een man tussen de 18 en 34 jaar oud. Hij is vaak een pendelaar en woont meestal in de buurt van spoorinfrastructuur. De cijfers van 2017 tonen aan dat bijna de helft (45%) van alle spoorlopers dat deed om een kortere weg te nemen...

 

Spoorlopers zorgen voor vertraging

Het is niet zo verwonderlijk dat spoorlopen grote vertragingen veroorzaakt bij het treinverkeer. De veiligheidsprocedure bepaalt immers dat wanneer een treinbestuurder mensen langs het spoor opmerkt, het treinverkeer onmiddellijk moet worden stilgelegd. De vertragingen die daaruit voortkomen, kunnen hoog oplopen. Bespaar de treinreizigers dit leed en gebruik altijd de tunnel, brug of beveiligde overweg in de buurt om het spoor veilig over te steken. Naast al het menselijke leed zorgden spoorlopers dus ook voor heel wat vertraging: 140.312 minuten per jaar, omgerekend meer dan 6u per dag gemiddeld.

 

Trauma treinbestuurder

Niet alleen de spoorloper en de treinreiziger, maar ook de treinbestuurder zelf kan ernstige gevolgen ondervinden van gevaarlijk gedrag in de buurt van de sporen. Hij krijgt de schik van zijn leven als hij of zij iemand plots in de sporen ziet en alle remmen moet dichtgooien. Een persoonsaanrijding is voor treinbestuurders een bijzonder traumatiserende ervaring.

Nieuwsoverzicht