naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vuurwerk enkel toegelaten op oudejaar

wo 19 december 2018 om 06:00
Vuurwerk afsteken is in Lochristi enkel toegelaten in de nacht van 31 december op 1 januari, tussen 23u en 1u. Wil je op andere tijdstippen vuurwerk afsteken, dan moet je ons hiervoor minstens één maand vooraf de toelating vragen. Wensballonnen zijn altijd verboden.

Verboden, behalve in oudejaarsnacht

Vuurwerk afsteken, zowel op openbaar als privaat domein, is in onze gemeente altijd verboden (*).

Enkel in de nacht van 31 december op 1 januari, tussen 23u en 1u mag je vuurwerk afsteken op eigen privéterrein zonder voorafgaande toelating.

Hou het wel veilig: ga erg voorzichtig te werk, neem de nodige veiligheidsvoorschriften in acht en toon respect voor andere buurtbewoners! Want vuurwerk zorgt voor veel hinder: de luide knallen brengen mensen aan het schrikken en kunnen huisdieren op de vlucht doen slaan.

Wensballonnen oplaten is altijd verboden in Lochristi, zelfs niet tijdens de oudejaarsnacht. Het risico op brand is te groot.

(*)
Wil je toch vuurwerk afsteken op het openbaar domein? Dan moet je ons hiervoor de toelating vragen. Die vraag je minstens één maand vooraf aan via milieu@lochristi.be (vermeld datum, uur en plaats). Ook de brandweer moet hiervoor een gunstig advies geven. 

 

Vuurwerk: een afknapper van formaat?

Knallers, wonderkaarsen, vuurpijlen en Romeinse kaarsen zijn geen speelgoed maar springstoffen. Ze kunnen zeer gevaarlijk zijn en nare gevolgen hebben, zoals zeer zware brandwonden aan de handen en in het gezicht of zelfs dodelijk zijn.

 

Tips bij ernstige brandwonden

 • Bel onmiddellijk de hulpdiensten
 • Laat overvloedig zuiver en koud water over de verbrande zones lopen
 • Smeer geen zalf of andere middeltjes op de brandwonden

 

Tips voor huisdieren

 • Laat je hond ruim op voorhand uit. Hou hem aan de leiband om te vermijden dat hij wegloopt als er iemand al vroeger vuurwerk afsteekt.
 • Zorg voor een veilige omgeving en blijf bij je huisdier.
 • Scherm je dier zo veel mogelijk af van de knallen en de flitsen. Laat indien mogelijk de rolluiken naar beneden en sluit de gordijnen. Doe het licht aan zodat de lichtflitsen minder opvallen en zet de radio of televisie zachtjes op.
 • Zorg dat je huisdier niet bij de buitendeuren kan komen. Als iemand onverwacht binnenkomt, kan het in paniek naar buiten lopen.
 • Probeer je dier af te leiden door te spelen zodat hij het vuurwerk met iets positiefs associeert.
 • Geef het dier de mogelijkheid om zich te verstoppen, ook al is het op een ongewone plaats. Voor het dier is dat een veilige plaats. Als het dier zelf geen veilige plek kan vinden, kun je er een voor hem maken. Kies een kleine kamer
  of een rustige plek zo ver mogelijk van ramen en deuren vandaan. Katten verstoppen zich graag onder het bed, in een kast of ergens in de hoogte.
 • Beloon je dier als het gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken.
 • Meer tips vind je op www.huisdierinfo.be
Nieuwsoverzicht
Vuurwerk

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 04
Fax
09 326 92 33
e-mail
milieu@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

Lees meer artikels over