naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

CO, een stille moordenaar

ma 21 oktober 2019 om 06:00
CO is een giftig geur- en reukloos gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas of hout en kolen. De combinatie van een slecht onderhouden verwarmingstoestel en te weinig ventilatie kan leiden tot CO-vergiftiging.

CO is een stille moordenaar. Voor je het weet ben je bewusteloos. Geef CO geen kans!

  1. Om aardgas te kunnen verbranden, is zuurstof nodig. Bij te weinig zuurstof is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide (CO). Een gele of oranje grote vlam in de CV-ketel of het warmwatertoestel en  condensatiedampen duiden op een tekort aan ventilatie. Grijp in bij deze alarmsignalen.
  2. Laat de installatie van een CV-ketel of warmwatertoestel over aan een erkend installateur.
  3. Ook het onderhoud van deze toestellen is van belang. Laat je gastoestel jaarlijks door een erkend installateur controleren. Een gereinigd en goed afgesteld toestel rendeert beter, gaat langer mee en levert minder schadelijke gassen.
  4. Let er op dat CV-ketels en warmwatertoestellen aangesloten worden op een schouw of een rechtstreekse afvoer naar buiten hebben.
  5. CO komt ook vrij bij het verbranden van hout of steenkoolbriketten in een haard of kachel. Onderhoud dus ook je schouw en laat deze één maal per jaar vegen. Zo vermijd je niet alleen schouwbrand maar verlaag je ook het risico op CO-vergiftiging.
  6. Elke kamer waar een bijzetverwarming brandt, moet goed worden verlucht. Slaap nooit in een kamer waar een warmwatertoestel of een verplaatsbaar verwarmingstoestel brandt op gas of petroleum. Deze verbruiken de zuurstof en geven de verbande gassen terug in de kamer af.
  7. In de badkamer waar een gasgeiser of een verwarmingstoestel staat, is een rooster van minimum 150 cm² onderaan in de deur en bovenaan in de muur wettelijk verplicht.
  8. Tegenwoordig zijn er ook gesloten warmwatertoestellen op de markt. Deze apparaten zorgen zelf voor voldoende zuurstof, zodat er geen CO gevormd wordt.
  9. Bij diverse doe-het-zelf zaken zijn koolmonoxidemelders verkrijgbaar. Deze hangen in tegelstelling tot rookmelders niet aan het plafond, maar op ongeveer 1.5 meter boven de vloer.
  10. In geval van CO-vergiftiging zet je ramen en deuren wijd open en schakel je het toestel uit. Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht. Bel de hulpdiensten. Indien nodig, start de reanimatie.
Nieuwsoverzicht
CO, een stille moordenaar

Openingsuren & contact

Communicatiedienst

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 06
Fax
09 355 90 51
e-mail
communicatie@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

Onze gemeente- en OCMW-diensten zijn enkel open op afspraak.