naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vogelgriep: opheffing ophokplicht hobbyhouders

vr 17 maart 2017 om 16:00
De meeste maatregelen voor pluimvee en vogels van hobbyhouders, duiven en struisvogels worden opgeheven. Professionele pluimveehouders moeten nog wat geduld hebben.

Hoe is de situatie op dit ogenblik?

In België zijn in de loop van februari drie besmettingen met het H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld: één bij een hobbyhouder van siervogels in Lebbeke en twee bij wilde vogels in Oud-Heverlee en Huldenberg. De laatste besmetting dateert al van 3 weken geleden; ook in de buurlanden evolueert de situatie gunstig. Dit wijst erop dat er heel wat minder vogelgriepvirus circuleert bij wilde vogels. De kans op besmetting van gehouden vogels is daardoor voldoende afgenomen om de meeste voorzorgsmaatregelen bij hobbyhouders te laten vallen.

 

Wat verandert er voor hobbyhouders?

Hobbyhouders moeten hun pluimvee en vogels niet meer verplicht af te schermen. Deze beschermingsmaatregel wordt nog wel sterk aangeraden, zeker in de buurt van waterplassen of waterlopen waar de kans groter is, dat nog besmette wilde vogels aanwezig zijn. Het risico van vogelgriepvirus is immers nog niet helemaal verdwenen. Hobbyhouders zijn daarom ook nog altijd verplicht om hun dieren binnen of afgeschermd te voederen en te drenken. 

Alle verzamelingen van pluimvee en vogels (tentoonstellingen, prijskampen, verkopen, beurzen, …), trainings- en wedstrijdvluchten met duiven, kunnen opnieuw plaatsvinden onder de gebruikelijke voorwaarden: toestemming van de burgemeester, controle door een dierenarts en bijhouden van een lijst met deelnemende houders.

Ook zijn hobbyhouders opnieuw toegelaten op openbare markten. De aangeboden dieren moeten in de 10 dagen voordien opgesloten of afgeschermd gezeten hebben.

Het jagen met roofvogels blijft nog altijd verboden. Bij dit type activiteit is het risico op besmetting door wilde vogels nog steeds te groot.

 

Wat verandert er voor professionele houders?

Bij professionele pluimveehouders, die altijd veel grotere aantallen vogels houden, wordt de afschermplicht voorlopig nog behouden. Een uitzondering wordt gemaakt voor houderijen met loopvogels (struisvogels, nandoes, emoes, …): bij hen is het opsluiten of het houden onder netten niet meer verplicht, maar nog wel sterk aangeraden. Net zoals bij hobbyhouders, moeten ook zij hun vogels nog altijd binnen of afgeschermd voederen en drenken.

Als de gunstige situatie aanhoudt, dan is de volledige opheffing van de ophokregeling eventueel vóór 10 april mogelijk.

 

Wat zijn alle maatregelen?

Een volledig overzicht van de maatregelen vind je op de website van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen:

 

Meer info?

Call center vogelgriep: 0800 99 777

Nieuwsoverzicht
kip

Openingsuren & contact

Noodplanning

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 16
Fax
09 326 92 33
e-mail
noodplanning@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag gesloten