naar inhoud

Algemene ophokplicht voor vogels en pluimvee

wo 8 februari 2017 om 10:00
Alle pluimvee, vogels en loopvogels moeten opgehokt of afgeschermd (met netten) worden. Deze maatregel moet de verspreiding van de vogelgriep voorkomen en geldt voor zowel particulieren als hobbyhouders.

Maatregelen tegen vogelgriep

  • Algemene ophokplicht
    Hou je pluimvee, vogels en loopvogels binnen in hun hok of gebouw. Je mag je dieren enkel buiten houden als hun terrein, zowel langs de zijkanten als langs boven, met gaas of netten afgeschermd wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen max. 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels ter grootte van een eend er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar wordt toch aangeraden. Deze afschermplicht geldt voor professionelen, particulieren en hobbyhouders.

 

  • Binnen eten en water geven
    Je moet je pluimvee, vogels en loopvogels binnen voederen en drenken of op zo'n manier dat contact met wilde vogels onmogelijk is. Je mag geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te neutraliseren.

 

  • Markten zijn verboden
    Alle markten en verzamelingen van pluimvee, vogels en loopvogels zijn tijdelijk verboden. Dit verbod is er om eventuele besmettingen met vogelgriep in de hobbysector geen kans op verspreiding te geven. Onder verzamelingen worden alle evenementen of activiteiten verstaan waarbij vogels van verschillende origine op een zelfde plaats worden samengebracht.

 

Vogelgriep is zeer besmettelijk

Bij een hobbyhouder in Lebbeke (Oost-Vlaanderen) werd op 1 februari vogelgriep vastgesteld. Die ziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor pluimvee en vogels. Het vogelgriepvirus circuleert nu volop bij wilde vogels, bijna overal in Europa, en wordt gemakkelijk door direct contact tussen vogels overgedragen.

Daarom nam het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, preventieve maatregelen om contact tussen in gevangenschap gehouden (loop)vogels en wilde vogels zo veel mogelijk te vermijden.

 

Geen gevaar voor de mens

Er zijn voor dit virus nog geen problemen bij de mens gemeld.

Er is ook geen enkel risico voor consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kan je dus in alle veiligheid eten.

 

Meer info?

Call center vogelgriep: 0800 99 777

http://www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/

Nieuwsoverzicht
kip

Openingsuren & contact

Noodplanning

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 16
Fax
09 326 92 33
e-mail
noodplanning@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur