naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verbijsterende bijen: 1 bloembol kan bijenlevens redden

di 27 september 2016 om 06:00
Bijen hebben het de laatste jaren erg lastig om te overleven. Help hen door krokussen te zaaien. Haal je gratis zakje krokusbollen af tijdens de wekelijkse markt op dinsdag 4 oktober tussen 8u en 12u.

Waarom krokusbollen planten voor de bijen?

Krokussen zijn vaak de eerste bloeiende planten in het voorjaar. Ze kunnen hiermee de eerste voedselbron (nectar en stuifmeel) vormen voor bijen die de winter door- kwamen. Krokusbollen moet je maar één keer planten. De jaren nadien komen ze vanzelf terug. Jaar na jaar komen er ook meer bloemen bij. Plant de krokusbollen in het najaar (oktober tot december) in je tuin of plantenbak.

 

Lochristi doet mee

De provincie Oost-Vlaanderen rekent op jou om het bijenbestand te helpen en deelt gratis zakjes krokusbollen uit. In Lochristi kan je de zakjes krokusbollen afhalen tijdens de wekelijkse markt op dinsdag 4 oktober tussen 8u en 12u (zolang de voorraad strekt).

 

Bijen zijn belangrijk voor landbouw en biodiversiteit

Bijen en nectarminnende insecten zijn onmisbaar voor onze voedselproductie. Ze vliegen vanaf het vroege voorjaar van bloem tot bloem op zoek naar nectar. Hierdoor nemen ze telkens een klein beetje stuifmeel met zich mee, waardoor ze bloemen (o.a. van groenten en fruit) gaan bestuiven. Deze bloemen groeien uit tot volwaardige vruchten en zaden van onze gewassen. Bij mooi weer bezoeken bijen zo’n 1.500 bloemen op één dag. Dit maakt van bijen heel belangrijke wezens voor onze landbouw en botanische biodiversiteit.

Door allerlei redenen zijn bijen en nectarminnende insecten de laatste jaren sterk bedreigd. Een belangrijk knelpunt voor zowel (honing)bijen als andere nectarminnende insecten is het tekort aan nectar en stuifmeel, vooral in het vroege voorjaar en in het najaar. Een extra aanbod aan planten met een goed stuifmeel- en nectargehalte is zeer welkom, zoals b.v. krokussen en andere voorjaarsbloeiers.

 

Meer info?

www.oost-vlaanderen.be/bijen 

Nieuwsoverzicht
Verbijsterende bijen

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 04
Fax
09 326 92 33
e-mail
milieu@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag:8 tot 12 uur

De gemeentediensten zijn open op afspraak.

Lees meer artikels over