naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verspil geen drinkwater!

do 22 juni 2017 om 09:00
Vanaf donderdag 22 juni is het in heel Vlaanderen verboden om drinkwater te verspillen, b.v. om de auto te wassen, het gazon te besproeien of zwembaden te vullen.

Door de aanhoudende droogte is het vanaf donderdag 22 juni in heel Vlaanderen verboden om drinkwater te verspillen. Voorbeelden van waterverspilling zijn: met kraantjeswater de auto wassen, het gazon besproeien of zwembaden vullen.

Het verbod geldt niet voor wie regenwater of putwater gebruikt of water uit zijn eigen vijver pompt.

 

Wat is verboden?

Het is verboden om met drinkbaar leidingwater:

  • motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers af te spuiten (tenzij in kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd)
  • particuliere zwembaden, plonsbaden of vijvers te vullen of bij te vullen
  • fonteinen te bevoorraden
  • velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen te besproeien (tenzij in het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen)
  • straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen te reinigen
  • daken, gevels, tenten, luifels of sportterreinen te besproeien
  • in de ondernemingen dingen te doen die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.

 

Tot wanneer?

Het is nog niet geweten hoe lang het verbod zal duren. Zodra er opnieuw regen gevallen is, zal het verbod geëvalueerd worden.

UPDATE (29 juni): het verbod om drinkwater te verspillen loopt nog t.e.m. vrijdag 30 juni!

 

Voldoende drinkwater?

Er zijn nog geen problemen voor de drinkwatervoorziening. Bij grotere vraag moeten de watermaatschappijen uit hun voorraden putten. Met dit verbod in Vlaanderen is er dagelijks een winst van 10 procent mogelijk op de drinkwatervoorraad. De drinkwaterproducenten kunnen op die manier de drinkwaterreserve veilig stellen.

 

Tips om zuinig met drinkwater om te springen

  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
  • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat zo het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
  • Besproei je gazon niet! Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan je dacht. Sproei de planten in de tuin enkel met regenwater. 
  • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.
Nieuwsoverzicht
regenwater

Openingsuren & contact

Communicatiedienst

adres
Dorp-West 529080 Lochristi
Stratenplan
Wegbeschrijving
Tel.
09 326 88 06
Fax
09 355 90 51
e-mail
communicatie@lochristi.be

Openingsuren

Vandaag gesloten

De gemeentediensten zijn open op afspraak.